Σκοτώνουν τις φώκιες πριν γεράσουν- Nέο κρούσμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης (video)

Άλλη μια φώκια μονάχους-μονάχους βρέθηκε νεκρή στο νησί των Αγίων Πάντων, σε απόσταση περίπου ενός μιλίου από τον Άγιο Νικόλαο, στην Κρήτη. Είχε βάρος περίπου 200 κιλών και μήκος 2,5 μέτρων κι έφερε τραύματα από πυροβολισμό στο κεφάλι με σκάγια μεγάλου διαμετρήματος.

Το περιστατικό δεν είναι σπάνιο, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για μαζικές δολοφονίες θαλάσσιων θηλαστικών στις ανοικτές θάλασσες.

«Η κατάσταση δεν χωρεί ολιγωρία: οφείλουμε να προστατεύσουμε με κάθε μέσο και τρόπο τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, και κυρίως τα δελφίνια, τις χελώνες και τις μεσογειακές φώκιες που κινδυνεύουν από τη αυξανόμενη και συχνά δολοφονική ανθρώπινη παρέμβαση» δήλωσε στην ΕΡΤ η Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Η φώκια μονάχους μονάχους έχει εξαφανιστεί από τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο. Υπολογίζεται ότι στις ελληνικές θάλασσες ζουν οι μισές από τις τελευταίες 600 που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν – γύρω στις 250 με 300. Ζουν έως 45 χρόνια και γεννούν κάθε 2 χρόνια. Η μείωση της τροφής, όμως, από την υπεραλίευση και οι ασυνείδητοι ψαράδες που τις σκοτώνουν επειδή καταστρέφει τα δίχτυα τους, απειλούν το όμορφο και φιλικό προς τους ανθρώπους θαλάσσιο θηλαστικό με εξαφάνιση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ρεπορτάζ Ματίνα Καλτάκη

 

www.ert.grΠηγή ert.gr