Σε κλίμα πόλωσης οι εκλογές της Κυριακής στην Ιταλία (video)

Σε κλίμα πόλωσης και αβεβαιότητας διεξάγονται την Κυριακή οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές για την Ιταλία και την Ευρώπη.

Τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στην Ιταλία, η οποία εξελίσσεται σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, με ένα πολύπλοκο εκλογικό σύστημα, με αποτέλεσμα να εντείνεται το κλίμα αβεβαιότητας στην Ιταλία με τις πιθανότητες να δημιουργηθεί αυτοδύναμης κυβέρνηση να είναι ελάχιστες.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία πρώτο κόμμα φαίνεται να έρχεται το λαϊκιστικό κίνημα των Πέντε Αστέρων με περίπου 28% -αρκετά μακριά από το 40% που απαιτείται για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πιο κοντά σε αυτό το ποσοστό, με περίπου 36%, βρίσκεται ο δεξιός συνασπισμός στον οποίο μετέχουν το Forza Italia του Σύλβιο Μπερλουσκόνι, με τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σλαβίνι. Στον ίδιο συνασπισμό συμμετέχει και το κόμμα Αδερφοί της Ιταλίας, το οποίο είναι ακροδεξιό με νεοφασιστικές ρίζες.

Το κυβερνών δημοκρατικό κόμμα του Πάολο Τζεντιλόνι, φαίνεται ότι έρχεται τρίτο, εισπράττοντας τη λαϊκή δυσφορία.

Η συμφωνία μεταξύ του Forza Italia και του Λέγκα του Βορρά, είναι ότι όποιο κόμμα συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό, αυτό θα προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό. Ο Μπερλουσκόνι αποκλείεται από αυτή τη διαδικασία λόγω της καταδίκης του για φορολογική απάτη το 2013 και έτσι πρότεινε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος και αποδέχθηκε την πρόταση.

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, το κίνημα των Πέντε Αστέρων, μπορεί τελευταία στιγμή να παρουσιάσει άνοδο, καθώς υπάρχει μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων στον φτωχότερο νότο.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Λήδα ΠαπαδοπούλουΠηγή:ert.gr