Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Μουγκάμπε – Έκκληση για διάλογο από ΕΕ

Υπό περιορισμό στο σπίτι του τέθηκε από τον στρατό ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, όπως είπε στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της νοτιοαφρικανικής προεδρίας, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε δήλωσε πως είναι καλά στην υγεία του.

Ο Ζούμα, ως πρόεδρος της Κοινότητας Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής (SADC), στέλνει ειδικούς απεσταλμένους στη Ζιμπάμπουε τον υπουργό Άμυνας και Βετεράνων, Νοσιβίουε Μαπίσα-Νκακούλα, και τον υπουργό Κρατικής Ασφάλειας, Μπονγκάνι Μπόνγκο, προκειμένου να συναντηθούν με τον Μουγκάμπε και τη Δύναμη Άμυνας της Ζιμπάμπουε, που κατέλαβε την εξουσία στη Χαράρε.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο Ζούμα τάχθηκε εναντίον κάθε «αντισυνταγματικής» αλλαγής καθεστώτος στη Ζιμπάμπουε, όπου ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, με σκοπό «να εξαλείψει τους εγκληματίες που πρόσκεινται στον πρόεδρο Μουγκάμπε». Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι ο 93χρονος ηγέτης και η οικογένειά του είναι «σώοι και αβλαβείς».

Ο Ζούμα είναι «πολύ ανήσυχος» από την κατάσταση στη γειτονική χώρα και «κάλεσε σε ηρεμία και σε αυτοσυγκράτηση, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε δεν θα οδηγήσουν σε μια αντισυνταγματική αλλαγή κυβέρνησης».

Προέτρεψε επίσης τις αρχές και τον στρατό της χώρας να «επιλύσουν ειρηνικά το πολιτικό αδιέξοδο» και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Ζιμπάμπουε «να φροντίσουν ώστε η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή να μην κινδυνεύσουν».

Η SADC παραμένει «έτοιμη να βοηθήσει όπου αυτό είναι απαραίτητο», υπογράμμισε επίσης ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Ζούμα είναι πιστός υποστηρικτής του ομολόγου του Μουγκάμπε, του πιο ηλικιωμένου εν ενεργεία αρχηγού κράτους στον κόσμο, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη Ζιμπάμπουε μετά την ανεξαρτησία της το 1980.

Έκκληση για διάλογο κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

«Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε και οι συνέπειές τους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν να κάνουν με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, προκαλούν ανησυχία», είπε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών και να διατηρηθεί η συνταγματική τάξη και η δημοκρατική διακυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη σύγκρουση και να ξεκινήσουν διάλογο «με στόχο μια ειρηνική επίλυση της κρίσης».

Να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κάλεσε όλες τις πλευρές η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις αυτές πολύ προσεκτικά, η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή και καλούμε σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές».

Στους Βρετανούς πολίτες συστήνεται να παραμείνουν «στα σπίτια ή στα δωμάτια των ξενοδοχείων τους και να περιμένουν έως ότου ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα». Η πρεσβεία είναι κλειστή σήμερα λόγω της «αβέβαιης κατάστασης».

«(Η κατάσταση) είναι πολύ ρευστή και είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πως θα εξελιχθεί», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. «Το πιο σημαντικό είναι πως όλοι θέλουν να δουν μια σταθερή και επιτυχημένη Ζιμπάμπουε και πραγματικά καλούμε όλους να αποφύγουν τη βία», επεσήμανε.

Να τηρήσει τη συνταγματική νομιμότητα κάλεσε τον στρατό της Ζιμπάμπουε η Αφρικανική Ένωση, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Γουινέας Άλφα Κοντέ: «Η Αφρικανική Ένωση εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για την κατάσταση που εκτυλίσσεται στη Ζιμπάμπουε, όπου προφανώς οι στρατιώτες προσπαθούν να καταλάβουν δια της βίας την εξουσία».

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε εδώ: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Μουγκάμπε – Έκκληση για διάλογο από ΕΕ