Σε εξέλιξη έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Εύβοια (video)

Στην Εύβοια, όπου οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν σε επιφυλακή έως ότου σβήσουν και τελευταίες μικρο-εστίες, το βάρος πέφτει τώρα στις έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά με πρώτο αυτό του εμπρησμού, ενώ δορυφορικός χάρτης του συστήματος Copernicus αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, η διερεύνηση για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν εμπρησμό και βασίζονται στην ώρα έναρξης της πυρκαγιάς στις 3 τα ξημερώματα, στις συνθήκες (άνεμοι 8 μποφόρ), στην πρόσβαση (κοντά σε δρόμο με άσφαλτο), καθώς και ότι στο ίδιο σημείο τέσσερις ημέρες πριν είχε εκδηλωθεί και πάλι πυρκαγιά.

Το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει πάρει περισσότερες από 30 καταθέσεις. Όλα τα ενδεχόμενα – σενάρια- παραμένουν ανοιχτά.

Οι αρμόδιοι αναζητούν κάποιους που πιθανόν να έχουν δει ύποπτες κινήσεις. Τα στοιχεία που υπάρχουν για ανθρώπους ή για ευρήματα, δεν οδηγούν για την ώρα σε κάποιο συμπέρασμα.

Στην εικόνα που είδε το φως της δημοσιότητα μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ επιβεβαιώνεται ότι κάηκε κυρίως το δάσος αλλά και καλλιέργειες. Η συννεφιά που επικράτησε την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή δεν επέτρεψε στους δορυφόρους να καταγράψουν νεότερα δεδομένα.

Η καμένη έκταση περιμετρικά έχει πλέον οριοθετηθεί.

Η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής με είδη όπως : Αλεπού, αγριογούρουνο Σκατζόχοιρος και Πέρδικα.

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης, μελισσοκόμους ή κτηνοτρόφους: Οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα πρέπει να ολοκληρώσουν την κατάσβεση και στη συνέχεια οι αρμόδιες αρχές θα αρχίζουν να δέχονται τις σχετικές αιτήσεις.

Ρεπορτάζ: Ζώης Κακκαβάς

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.grΠηγή ert.gr