Σε δοκιμαστική πτήση το πρώτο ιπτάμενο ταξί στα ΗΑΕ (video)

Μοιάζει εικόνα απο φουτουριστική ταινία ,όμως το Ντουμπάι φιλοδοξεί να  αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό κομφούζιο και το πρώτο ιπτάμενο ταξί, είναι γεγονός.

Σε λίγα χρόνια από τώρα, η καθημερινή εφιαλτική κίνηση του Ντουμπάι θα αποτελεί παρελθόν για τους πιο πλούσιους. Το volocopter, το πρώτο ιπτάμενο ταξί χωρίς οδηγό θα φτάνει σε ειδικούς σταθμούς, όπως ταράτσες και πάρκα, μετά από κλήση μέσω της εφαρμογής του τηλεφώνου, για να μεταφέρει έως δύο επιβάτες όπου επιθυμούν σε απόσταση 50 χιλιομέτρων. 

Θα είναι ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς θα λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Όπως λέει ο Φλόριαν Ρόιτερ, επικεφαλής της Volocopter θα αποφεύγει αντικείμενα που θα πετάγονται μπροστά του.

Το Ντουμπάι ενδιαφέρεται τόσο για το ιπτάμενο ταξί, ώστε η παρθενική δοκιμαστική πτήση έγινε παρουσία του σεϊχη Χαμντάν, διαδόχου του θρόνου, και πολλών υπουργών. Στόχος του εμιράτου είναι το 25% των μετακινήσεων να γίνεται με τέτοιου είδους οχήματα μέχρι το 2030.    

Για καλό και για κακό έχει εφεδρικές μπαταρίες και δύο αλεξίπτωτα, ενώ ήδη ετοιμάζεται και το νομικό πλαίσιο. Ο διευθυντής Ματάρ Αλ Ταγερ τονίζει ότι δεν μπορούμε να ρισκάρουμς τις ζωές των ανθρώπων.

Παρόμοια ιπτάμενα ταξί σχεδιάζουν ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί κολοσσοί, όπως η Airbus, η Γκουγκλ και η Uber.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος


Δείτε εδώ: Σε δοκιμαστική πτήση το πρώτο ιπτάμενο ταξί στα ΗΑΕ (video)