Οι ηχηρές επισημάνσεις και η ανησυχία που εξέφρασε η ΕΕ για τις ενέργειες της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, αλλά και για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αποτελούν τα κυριότερα συμπεράσματα, της ευρω-τουρκικής συνόδου την Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα, ζήτησε από την Τουρκία, ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Γιουνκερ και Τουσκ, έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί.

Την ανησυχία της ΕΕ για ένα «μακρύ κατάλογο» από ζητήματα όπως το κράτος δικαίου στην Τουρκία, η ελευθερία του Τύπου, οι διμερείς σχέσεις της Άγκυρας με ορισμένα κράτη-μέλη και η εισβολή στη Συρία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΕ.

Από τις Βρυξέλλες αναμένει στήριξη και όχι επικρίσεις στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης και ζήτησε οι Τουρκοκύπριοι να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Αν. Μεσόγειο.

Για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο, σημείωσαν πηγές του Μαξίμου.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετική είδηση: Επικρίσεις ΕΕ προς Τουρκία για Αιγαίο και ΑΟΖ – Αποφυλάκιση των στρατιωτικών ζήτησε ο Γιούνκερ (video)

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή:ert.gr