Σαρωτικοί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα για τις μισθώσεις τύπου  airbnb (video)

Έλεγχοι, διασταυρώσεις και τσουχτερά πρόστιμα, φέρνει ο Δεκέμβριος για τις μισθώσεις τύπου airbnb.

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση, να τα δηλώσουν στο μητρώο της ΑΑΔΕ, με πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής να διαμηνύουν ότι δεν θα δοθεί παράταση. Ο αριθμός Μητρώου Ακινήτου θα αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στις οποίες προβάλλεται το κατάλυμα.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 30.000 δηλώσεις. Τα ακίνητα που διατίθενται υπερβαίνουν τις 126.000 σε όλη τη χώρα.

Επιβεβλημένη είναι η γνωστοποίηση όλων των συμβολαίων μίσθωσης που έχουν συναφθεί από 1/1/2018.

Τι πρέπει να δηλωθεί;

Ο αριθμός εγγραφής ακινήτου, το συνολικό μίσθωμα που έχει εισπραχθεί, η ονομασία της πλατφόρμας, τα στοιχεία του μισθωτή και της μίσθωσης και ο τρόπος πληρωμής του μισθίου.
Όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο έως 5.000 ευρώ, ενώ η ΑΑΔΕ έως το τέλος του μήνα θα υποβάλει αίτημα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαμοιρασμού να κατεβάζουν από τη σελίδα τους τις αγγελίες στις οποίες δεν αναγράφεται ο σχετικός αριθμός.

Οι σχετικές ιστοσελίδες ενημερώνουν σχετικά τους πελάτες τους. Η Βooking.com γράφει: «Για να είμαστε βέβαιοι ότι τα καταλύματα που προωθούμε στον ιστοχώρο μας είναι απολύτως νόμιμα, είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο να εμφανίζουμε τον αριθμό μητρώου ακινήτου των καταλυμάτων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Επειδή δεν έχουμε τον αριθμό αυτόν για το κατάλυμά σας, σας παρακαλούμε να τον συμπληρώσετε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2018».

Σύμφωνα με την Airbnb.gr «μετά την προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου, θα πρέπει να δηλώνονται τα έσοδα που προέκυψαν από την καταχώρησή σας τον προηγούμενο μήνα, μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα σημειώνουν οι πλατφόρμες σε μηνύματα που απέστειλαν σε συνεργάτες τους».

Ήδη στην ΑΑΔΕ στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων που έχει συνάψει η Ανεξάρτητη Αρχή με συγκεκριμένους παρόχους πληρωμών στο εξωτερικό, έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία για τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις Ελλήνων φορολογουμένων για τα έτη 2015, 2016, 2017.

Πηγή:ΕΡΤ
Σχετική είδηση: Ως στις 30/11 η εγγραφή στο Μητρώο της ΑΑΔΕ για εκμίσθωση ακινήτων μέσω Αirbnb (video)

www.ert.grΠηγή ert.gr