Σάλος στην Τουρκία: Κρατικό σποτ παρουσιάζει τη γυναίκα ως υπηρέτρια (video)

Σάλος έχει προκληθεί από τη νέα διαφημιστική ταινία της Ανώτατης Θρησκευτικής Αρχής της Τουρκίας Ντιγιανέτ με τίτλο «Κοιτάξτε το πρόσωπο της γυναίκας σας όχι το τηλέφωνό σας». Σε μόλις 53 δευτερόλεπτα ξεδιπλώνεται το ισλαμιστικό μοντέλο της οικογένειας όπως το αντιλαμβάνεται η Ντιγιανέτ και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Το νέο βίντεο της τουρκικής θρησκευτικής αρχής προκάλεσε την οργή γυναικείων φορέων και οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εντός και εκτός Τουρκίας. Υποστηρίζουν ότι βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει το πώς αντιλαμβάνεται τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας. Ένας ρόλος που εξαντλείται στο πλαίσιο της θρησκευόμενης νοικοκυράς στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής.

Ο πρόεδρος της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων Ali Erbaş, υπεραμύνθηκε του μηνύματος της διαφημιστικής ταινίας, μιλώντας στο συνέδριο με τίτλο «Ο προφήτης και η οικογένειά μας».

«Η γυναίκα έφερε τσάι και κέικ στον σύζυγό της. O πολιτισμός μας ορίζει ποιο είναι το καθήκον των γυναικών και ποιο είναι το καθήκον των ανδρών. Οι οικογενειακοί δεσμοί τείνουν να καταστραφούν. Όσοι δεν κατανοούν την κουλτούρα μας, προσπαθούν να αποδυναμώσουν αυτά που μας ενώνουν και να μας επιφέρουν πολλά δεινά. Ας προστατέψουμε τους εαυτούς και τα παιδιά μας».

Αλλά δεν είναι το πρώτο διαφημιστικό σποτ της Ανώτατης Θρησκευτικής Αρχής της Τουρκίας για το θέμα. Σε όλα, ο ρόλος της γυναίκας εξαντλείται στα στενά όρια του σπιτιού.

Την ίδια στιγμή, η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά ζητήματα στη σύγχρονη Τουρκία. Μόνο πέρυσι δολοφονήθηκαν στη χώρα 440 γυναίκες από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους.

Ο Τούρκος καλλιτέχνης Vahit Tuna αφιερώνει το έργο του με τίτλο «Xωρίς Όνομα» στις δολοφονημένες γυναίκες της Τουρκίας, απεικονίζοντας τα παπούτσια των νεκρών γυναικών.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Σίδερης Θωμάς

www.ert.gr

Πηγή: ert.gr