Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ίμρα Χαν που δήλωσε στη Βουλή ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν πέθανε σαν “μάρτυρας”! Ο άνθρωπος που θεωρήθηκε «εγκέφαλος» της επίθεσης στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου 2011 στο κρησφύετό του στο Αμποταμπάντ.

«Οι Αμερικάνοι ήρθαν στο Αμποταμπάντ και σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Πέθανε μάρτυρας», δήλωσε ο Χαν μιλώντας χθες (25.06.2020) στη Βουλή, όπου αναφέρθηκε στις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ του Πακιστάν και των ΗΠΑ, μετά από την αμερικανική επιδρομή.

«Μετά από αυτό όλος ο κόσμος μας πρόσβαλε (…) Ο σύμμαχός μας σκότωσε κάποιον μέσα στη χώρα μας, χωρίς καν να μας ενημερώσει», συνέχισε ο Χαν, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «ταπεινωτικό» για πολλούς Πακιστανούς.

Click4more Το Πακιστάν “έδωσε” στη CIA τον Οσάμα μπιν Λάντεν

Μέλη της αντιπολίτευσης και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμέσως αντέδρασαν, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους.

«Ο Ίμραν Χαν παραποίησε την ιστορία δηλώνοντας ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μάρτυρας», σχολίασε ο Χαουάζα Ασίφ, υπουργός Εξωτερικής στην προηγούμενη κυβέρνηση, μιλώντας επίσης στη Βουλή.

«Οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο μάχονται κατά των διακρίσεων που υφίστανται εξαιτίας της πρόσφατης τρομοκρατίας. Και ο πρωθυπουργός μας επιδεινώνει την κατάσταση χαρακτηρίζοντας τον Οσάμα μπιν Λάντεν μάρτυρα του Ισλάμ», έγραψε στο Τwitter η Μίνα Γκαμπίνα, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι μάρτυρες τιμώνται στο Ισλάμ. Ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως για τους ανθρώπους που σκοτώνονται υπερασπιζόμενοι τη θρησκεία τους.

Επί χρόνια το Πακιστάν αρνούνταν επισήμως ότι γνώριζε ότι η ιδρυτής της αλ Κάιντα κρυβόταν στο έδαφός του. Όμως το 2019 ο Χαν στη διάρκεια ταξιδιού του στις ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι η υπηρεσία Πληροφοριών του πακιστανικού στρατού είχε δώσει στην Ουάσινγκτον κάποια στοιχεία που την οδήγησαν στον εντοπισμό του μπιν Λάντεν.

Ο Άσαντ Ντουράνι, πρώην διευθυντής της υπηρεσίας αυτής, είχε επίσης δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera το 2015 ότι η υπηρεσία του γνώριζε μάλλον πού κρυβόταν ο μπιν Λάντεν και ήλπιζε να χρησιμοποιήσει την πληροφορία αυτή για να λάβει ανταλλάγματα.

To άρθρο Σάλος με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν: ο Οσάμα μπιν Λάντεν πέθανε σαν… μάρτυρας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή:newsit.gr