Πολύ γρήγορα επεκτείνεται το πύρινο μέτωπο στην Καλιφόρνια, με τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη, εν μέσω καύσωνα που ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου στις κεντρικές και τις βορειοανατολικές Πολιτείες.

Περισσότερα από 60.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει ήδη στάχτη κοντά στο εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι στην Καλιφόρνια, όπου 2.000 πυροσβέστες με 17 ελικόπτερα δίνουν σκληρή μάχη.

Η φωτιά έχει καταστρέψει 10 σπίτια και κτίρια, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και 6.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Την Κυριακή, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κομητεία Μαριπόσα, επιτρέποντας την ανάπτυξη προσωπικού έκτακτης ανάγκης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον η νέα κανονικότητα, αναφέρει έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, που προειδοποιεί ότι το λιώσιμο των παγετώνων είναι μη αναστρέψιμο. «Ήδη από τη δεκαετία του ’60 υπήρξε απώλεια του 30% του όγκου του χιονιού των παγετώνων» δήλωσε ο Δρ Jose Marengo, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης WMO.

(AP Photo/Noah Berger)
(AP Photo/Noah Berger)

Πηγή: The Guardian

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr