Πυκνώνουν οι διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης (video)

Διπλωματική εκστρατεία για να αποφευχθεί στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στην κρίση της Λιβύης. Προσφυγή στη Χάγη, υπό αυστηρούς όρους, για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες δεν αποκλείει ο πρωθυπουργός.

Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση στη Λιβύη. Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πυκνές διπλωματικές διαβουλεύσεις,οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ προελαύνουν προς την πρωτεύουσα Τρίπολη. Η πλευρά Σάρατζ φαίνεται ότι ποντάρει στη στρατιωτική βοήθεια που έχει υποσχεθεί η Τουρκία.Πιθανή εμπλοκή της Άγκυρας,όπως εκτιμούν κυβερνήσεις και αναλυτές θα προκαλέσει επικίνδυνη, πολύνεκρη κλιμάκωση της εμφύλιας σύρραξης.

Πυκνώνουν οι διεθνείς αντιδράσεις για τη συμφωνία Άγκυρας -Τρίπολης, με τον Ερντογάν πάντως να επισπεύδει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη. Ήδη, όρισε για μεθαύριο την εισαγωγή στην τουρκική Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη, ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και πρόσθεσε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν προ ημερών τον παρακάλεσε «ενάντια σε μία τέτοια στρατιωτική ανάμειξη».

Απαράδεκτη χαρακτήρισαν την πρόθεση της Τουρκίας και παράνομη τη συμφωνία της με την Τρίπολη οι πρόεδροι των κοινοβουλίων της Κύπρου και της Λιβύης.

Τη θέση ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν έχει νομική βάση διατυπώνει, μιλώντας στα ΝΕΑ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την απερίφραστη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας, προσθέτει ακόμη.

Σημειώνεται, ότι στις 7 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί την Τρίπολη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χοσέπ Μπορέλ, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Ιταλίας.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της Τρίπολης, και έχουν καταλάβει θέσεις – κλειδιά στα περίχωρα, με στόχο να ανατρέψουν την κυβέρνηση Σάρατζ.

Σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ η Άγκυρα σκοπεύει να στείλει στη Λιβύη δυνάμεις του ναυτικού, για να υπερασπιστούν την Τρίπολη, ενώ Τουρκμένοι αντάρτες που έχουν πολεμήσει στη βόρεια Συρία αναμένεται να ενισχύσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις. Ένας από τους κινδύνους θα είναι να βρεθούν αντιμέτωποι με τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στο πλευρό του Χαφτάρ.

Τις ενέργειες της Τουρκίας καταδίκασε ως απαράδεκτη ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας καιως συνωμοσία εις βάρος του λαού ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής Ακκύλα Σαλέχ που συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, Δημήτρη Συλλούρη στη Λευκωσία. Οι δύο πρόεδροι καταδίκασαν και το μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα λέγοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στερείται νομικής βάσης.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις:
Λιβύη-Τουρκία: Μάχες ως τα περίχωρα της Τρίπολης-Διεθνής διπλωματικός συναγερμός (video)

Τζουζέπε Κόντε: «Ζήτησα από τον Ερντογάν να μην επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη»

www.ert.grΠηγή: ert.gr