ΠτΔ: Απαράβατη προϋπόθεση καλής γειτονίας ο σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από τη Σητεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παραβρέθηκε στους εορτασμούς της πολιούχου Αγίας Αικατερίνης. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, που ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σητείας, τόνισε πως ο σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της θάλασσας είναι απαράβατες προϋποθέσεις καλής γειτονίας, αλλά και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Στην αντιφώνησή του κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Σητείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική και ευημερούσα, η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλά για να γίνει αυτό πράξη, προϋποθέτει, από την πλευρά της, πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει ιδίως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες, πρωτίστως δε στην Συνθήκη της Λωζάνης και στο Δίκαιο της Θάλασσας -κατά τη Σύμβαση του Montego Bay του 1982, που ισχύει ακόμη και έναντι εκείνων οι οποίοι δεν την έχουν επικυρώσει ως σύνολο γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου- τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Εμείς το εννοούμε αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες».

Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα και υπό την ιδιότητά της ως πλήρους και αναπόσπαστου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί δύναμη Ειρήνης και Ασφάλειας στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι όμως, συγχρόνως πάντοτε έτοιμη να υπερασπισθεί μέχρι κεραίας τα σύνορά της, το έδαφός της και την κυριαρχία της, που αποτελούν, αντιστοίχως, σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος έκανε εκτενή ιστορική αναφορά σε κρίσιμες περιόδους της Σητείας, η οποία όπως είπε «έχει λαμπρή ιστορία αγώνων υπέρ της πατρίδας και της ελευθερίας, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, αλλά και με μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά, από την αρχαιότητα ως την εποχή μας». «Αυτή η λαμπρή ιστορία του τόπου σας πρέπει να με εμπνέει με τα διδάγματά της κατά την άσκηση των καθηκόντων μου», σημείωσε.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε εδώ: ΠτΔ: Απαράβατη προϋπόθεση καλής γειτονίας ο σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης