Σε… καραντίνα μέχρι νεοτέρας θα μείνει η πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Αιτία; Ο κορονοϊός φυσικά!

Η 34χρονη Σάνα Μάριν πιθανώς εκτέθηκε στον ιό όπως εντοπίστηκε από την κυβερνητική ηλεκτρονική εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών. Έτσι, αποφασίστηκε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας να μείνει σε απομόνωση.

Το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός «είναι ασυμπτωματική και αισθάνεται καλά».

Click4more Ντόναλντ Τραμπ: Ψεύτης κι οργισμένος – Εκνευρίστηκε όταν ρωτήθηκε γιατί είπε ψέματα για τον κορονοϊό

Η Φινλανδία εγκαινίασε την 1η Σεπτεμβρίου την εφαρμογή ιχνηλάτησης για τον κορονοϊό, επιτρέποντας στους χρήστες έξυπνων τηλεφώνων (smartphone) να λαμβάνουν ειδοποίηση όταν έρχονται σε στενή επαφή με κάποιον που έχει διαγνωστεί με τον ιό.

Η εφαρμογή χρησιμοποιείται ευρέως στη σκανδιναβική χώρα: έχει εγκατασταθεί σε περίπου 1,8 εκατομμύρια κινητά, σε μια χώρα 5,5 εκατομμύρια κατοίκων.

Κρατώντας αποστάσεις, η Μάριν συναντήθηκε χθες (10.09.2020) με Ευρωπαίους ομολόγους της και μετά με μέλη του υπουργικού συμβουλίου της με αντικείμενο μια πιθανή χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στη χώρα.

Η Φινλανδία, σχετικά ανεπηρέαστη από την πανδημία, επέβαλε περιορισμούς σε ταξιδιωτικές μετακινήσεις από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Αυγούστου, κομπάζοντας ότι έχει επιβάλει την «αυστηρότερη συνοριακή πολιτική» στην ΕΕ.

Επί του παρόντος, οι αρχές επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε ταξιδιώτες από χώρες που καταγράφουν τουλάχιστον 10 νέα κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες.

Μια χαλάρωση των μέτρων θα αύξανε έτσι το όριο σε 25 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός που ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές περιορισμού που έχουν θεσπιστεί από άλλες χώρες της ΕΕ.

Η κυβέρνηση δέχθηκε πιέσεις για την ελάφρυνση των ταξιδιωτικών περιορισμών για την ανακούφιση των επιχειρήσεων στη Λαπωνία, μια περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας που εξαρτάται κυρίως από τον τουρισμό το χειμώνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Πρωθυπουργός σε απομόνωση λόγω… κορονοϊού! δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή:newsit.gr