Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Θετικές αντιδράσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους (video)

Σειρά προσλήψεων και μείωση φόρων προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση επανέλαβε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αποτρέπουν την περικοπή των συντάξεων.

Το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, περιλαμβάνει ένα «βασικό σενάριο», το οποίο ενσωματώνει τις περικοπές στις συντάξεις, αλλά και την ενεργοποίηση των αντίμετρων καθώς και ένα «εναλλακτικό» που περιέχει μόνο τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Το εναλλακτικό σενάριο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα μέτρα της κατάργησης της περικοπής των συντάξεων και των αντίμετρων, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων επιδότηση ενοικίου, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζόμενων και 3500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή.

Το μέτρο της μείωσης των συντάξεων στην Ελλάδα, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό καθώς το συνταξιοδοτικό είναι ήδη μεταρρυθμισμένο και βιώσιμο, δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Mάριο Σεντένο μετά το τέλος της συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο.

Όπως επισήμανε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, επί της ουσίας συζήτηση θα γίνει μετά την κατάθεση του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου, ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως «είναι θετικό ότι υπάρχουν τα δύο σενάρια» και ότι κατατέθηκε εμπρόθεσμα το προσχέδιο προϋπολογισμού στην ελληνική Βουλή.

Το κυβερνητικό παραμύθι της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο κατέρρευσε και επισήμως, σχολίασε η ΝΔ.

«Ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει πως, όπως και στην κρίση, έτσι και στην ανάπτυξη, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει για να βγαίνουν τα ματωμένα πλεονάσματα και να διασφαλίζονται τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ.

«Ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ότι μετά τα μέσα Οκτωβρίου θα ξέρουμε αν θα κοπούν τελικά οι συντάξεις. Διερωτόμαστε, ωστόσο, γιατί ο κ. Δραγασάκης και πλειάδα υπουργών περιφέρονται δύο με τρεις μήνες στα κανάλια και προεξοφλούν ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις;» αναρωτιέται, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, αναφερόμενη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που αφορά τη μείωση των συντάξεων.

Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος, Γιώργος Συριόπουλος

www.ert.grΠηγή ert.gr