Προστατεύονται τα ελληνικά προϊόντα στην Κίνα (video)

Η ελληνικότητα της φέτας διασφαλίζεται πλέον και στην κινεζική αγορά, καθώς περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα. Στην ίδια λίστα βρίσκονται το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμών, η Μαστίχα Χίου και το ελαιόλαδο Σητείας.

«Η Συμφωνία Γεωγραφικών Ενδείξεων μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας είναι μία μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς πλέον προστατεύονται 6 σημαντικά ελληνικά προϊόντα: η φέτα, το ούζο, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου, τα κρασιά Σάμου και το λάδι Λασιθίου, ενώ στο μέλλον υπάρχει δυνατότητα να προστεθούν ακόμα περισσότερα» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο facebook.

«Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας και πιστεύουμε στις αστείρευτες δυνατότητες των Ελλήνων παραγωγών που συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά μοναδικά προϊόντα υψηλής ποιότητας που μας κάνουν όλους περήφανους.

Με τη συμφωνία αυτή 100 αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε. προστατεύονται έναντι απομιμήσεων και έχουν αποκλειστικά δικαιώματα σχετικά με το όνομά τους και το γεγονός ότι προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές παραγωγής.

Έτσι η Ελλάδα θα είναι παρούσα ακόμα πιο δυναμικά στις προοπτικές που παρουσιάζει η μεγάλη Κινεζική αγορά», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

«Προστατεύοντας το όνομα σε μία αγορά όπως είναι η κινεζική, αυτό με τον όγκο και το μέγεθος της κινεζικής αγοράς μπορεί να δώσει μία ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές», σχολίασε ο πρόεδρος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας Νίκος Τάχας.

Η Συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα, προβλέπει τη σταδιακή απόσυρση μέσα στα επόμενα 8 χρόνια όλων των προϊόντων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά της Κίνας και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν διοχετευθεί στην αγορά πριν από τον Ιούνιο του 2017.

Στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνονται επίσης το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η Μαστίχα Χίου και ελαιόλαδα από τη Σητεία Λασιθίου της Κρήτης.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Βάσω Τζανακάκη

www.ert.grΠηγή: ert.gr