Προς επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ – Ταλιμπάν

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν, τις οποίες ακύρωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα ξεκινήσουν εκ νέου τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με αυτές, οι διαπραγματεύσεις, που έχουν στόχο την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν, θα επαναληφθούν σε λιγότερες από τέσσερις εβδομάδες και θα συνεχίσουν από το σημείο από το οποίο είχαν σταματήσει.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε σύμβουλος του Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, του πρώην Αφγανού πολέμαρχου και επικεφαλής της οργάνωσης Χιζμπ-ι- Ισλάμι, που συμφιλιώθηκε με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η Χιζμπ-ι-Ισλάμι, η ιδεολογία της οποίας μοιάζει με αυτή των Ταλιμπάν, λειτουργεί έκτοτε ως πολιτικό κίνημα, με τον Χεκματιάρ να θέτει υποψηφιότητα και στις προεδρικές εκλογές φέτος.

Οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ βρίσκονταν κοντά στη σύναψη συμφωνίας προτού οι συνομιλίες ανασταλούν μετά τον θάνατο δύο στρατιωτών του ΝΑΤΟ από επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση στην Καμπούλ στις 5 Σεπτεμβρίου.

Το προσχέδιο της συμφωνίας προέβλεπε την απομάκρυνση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν σε διάστημα 135 ημερών.

Επίσης ζητούσε από τους Ταλιμπάν να ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, ένα βήμα το οποίο οι αντάρτες μέχρι στιγμής αρνούνται να κάνουν καθώς θεωρούν την κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι «μαριονέτα» των ΗΠΑ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

www.ert.grΠηγή: ert.gr