Προκαταρκτική

Έγγραφα των αμερικανικών αρχών, της περιόδου 2016-2018, για την υπόθεση της εταιρείας Novartis, κατέθεσε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, στον πρόεδρο και τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Προκαταρκτική εξέταση.

Τα έγγραφα είχε ζητήσει από τον Ιωάννη Αγγελή η Προκαταρκτική, μετά την τελευταία συνεδρίασή της, και αφού είχαν αποβεί άκαρπα αντίστοιχα αιτήματα που είχε υποβάλει η προανακριτική επιτροπή, για τη διαβίβαση των εγγράφων, στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Τι κατέθεσε ο Αγγελής στην Προκαταρκτική

«Με βάση και την Αρχή της αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας, αλλά και το καθήκον αληθείας που πρέπει να διέπει κάθε Εισαγγελικό Λειτουργό, αλλά και πιστός στον όρκο που έχω δώσει να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου, σας διαβιβάζω τα σχετικά έγγραφα», αναφέρει ο Ιωάννης Αγγελής, σε έγγραφο-αναφορά του προς την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, και στο οποίο μεταξύ άλλων, επισημαίνει και τα εξής:

-στην κατοχή του βρίσκονται οι μεταφράσεις των εγγράφων, τις οποίες τού παρέδωσε ο επίκουρος Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Χρήστος Τζούρας. Από τη σύγκριση του αριθμού των εγγράφων προκύπτει ότι, ενώ η Ελένη Τουλουπάκη του προσκόμισε συνολικώς οκτώ (8) έγγραφα στην αγγλική γλώσσα, ο κ. Τζούρας του προσκόμισε δώδεκα -12- έγγραφα. «Αυτό σημαίνει λογικώς ότι, στην κατοχή της κας Τουλουπάκη βρίσκεται ακόμα άγνωστος αριθμός εγγράφων, που δεν δύναται να διαπιστωθεί, αφού δεν έθετε σε αυτά αριθμό πρωτοκόλλου εισερχομένων εγγράφων. Στη Βουλή η κ. Τουλουπάκη γνωστοποίησε μόνο δύο έγγραφα αποκρύπτοντας τα λοιπά (προκειμένου να υλοποιήσει το “τύπου Ρασπούτιν” αρχικό Σχέδιο)», φέρεται να δηλώνει ο Ιωάννης Αγγελής.

-όλα τα ξενόγλωσσα έγγραφα των αμερικανικών αρχών, που καταθέτει, αναγράφουν τον όρο «UNCLASSIFIED», που σημαίνει «αδιαβάθμιτο», «μη απόρρητο». Επίσης, υπάρχει σημαντικός αριθμός εγγράφων που προέρχονται από τις ΗΠΑ και δεν αναφέρεται «η δέσμευση μη χρήσεως από άλλες Αρχές».

-οι εμπλεκόμενοι στην έρευνα της υπόθεσης NOVARTIS εισαγγελείς διαφθοράς, εμφανίζουν παραπλανητικώς ότι, τα έγγραφα που είναι στην κατοχή των, έχουν δήθεν αποσταλεί από τις Αμερικανικές Αρχές στα πλαίσια νόμιμης δικαστικής συνδρομής και ως δήθεν «απόρρητα».

-τα δήθεν «απόρρητα έγγραφα» δεν είναι τίποτα άλλο, παρά άτυπα πληροφοριακά σημειώματα, που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ Αμερικανικών και Ελληνικών Αρχών.

-η άποψη ότι τα επίδικα έγγραφα είναι απόρρητα, διότι δήθεν έχουν ληφθεί στα πλαίσια δικαστικής συνδρομής δεν είναι απλώς εσφαλμένη, αλλά υποστηρίζεται «εκ του πονηρού». Ενδεχομένως δε, να θεμελιώνει και άμεση συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας ή το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματίου, για όσους υποστηρίζουν την συγκεκριμένη άποψη, καθώς και για όσους κατέχουν τα συγκεκριμένα έγγραφα και δεν τα διαβιβάζουν σε εισαγγελική Αρχή, που διενεργεί νομότυπο έλεγχο.

Τι λέει η ΝΔ για τα έγγραφα του Αγγελή

Σύμφωνα με «γαλάζιες» πληροφορίες από την προανακριτική επιτροπή από το υλικό που κοινοποίησε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής και το πολυσέλιδο διαβιβαστικό προκύπτει ότι:

1. Τα έγγραφα αυτά που η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τοπυλουπάκη τα χαρακτήρισε ως «ακρως απόρρητα» δεν είναι τίποτα άλλο από απλό αδιαβάθμιστο εμπιστευτικό πληροφοριακό υλικό που πρέπει να αποδειχθεί και όχι για στοιχεία αμερικανικής έρευνας. Τα εγγραφα του FBI δεν είναι προϊόν δικαστικής συνδρομής ούτε είναι διαβαθμισμένα και ως εκ τούτου θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή και ενιαία να αποσταλούν στη Βουλή.

2. ‘Ότι υπάρχουν περισσότερα από τα 8 έγγραφα καθώς αυτό προκύπτει από τα έγγραφα που είχαν γνωστοποιήσει η Εισαγγελέας Διαφθορά και οι επίκουροί της

Click4more: Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Πέτσα για Θεοχάρη: Δεν δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα – Την “πληρώνει” η χώρα

3. Το πληροφοριακό αυτό υλικό στηρίζεται σε 2 προστατευόμενους μάρτυρες στελέχη της εταιρείας που από την περιγραφή προκύπτει με σαφήνεια ότι ο ένας τουλάχιστον είναι κοινός μάρτυρας και στην ελληνική έρευνα καιμάλλον πρόκειται για τον μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης»

4. Αυτος δε ο κοινός μάρτυρας φαίνεται να εχει καταθεσει διαφορετικά στοιχεια στις ΗΠΑ οπου δεν εμπλέκει τα 10 πολιτικά πρόσωπα και διαφορετικά στην Ελλάδα όπου τα εμπλέκει, γεγονός που γεννάει προβληματισμούς αναφορικά με την αξιοπιστία του.

5. Τα δέκα (10) πολιτικά πρόσωπα αναφέρονται, όλως τυχαίως, για πρώτη φορά στο τελευταίο έγγραφο που απεστάλη από τις αμερικανικές αρχές. Κάτι που όπως σχολίαζαν γαλάζιοι βουλευτές δείχνει με απλα λόγια ότι απο την έρευνα του FBI ουδέν στοιχείο υπάρχει σε βάρος πολιτικών προσώπων. Αντιθέτως η εδώ έρευνα ενέπλεξε τα 10 πολιτικά πρόσωπα για προφανής λόγους.

6. Το γεγονός ότι από τις εισαγγελικές αρχές φαίνεται να έγινε επιλεκτική χρήση όσων εγγράφων αναφέρονταν σε πολιτικά πρόσωπα και όχι του συνόλου της δικογραφίας υπό την επίκληση του δήθεν απόρρητου χαρακτήρα τους, γεννάει σοβαρούς προβληματισμούς ως προς το χειρισμό της υπόθεσης από Εισαγγελικούς λειτουργούς.

7. Τόνιζαν πως εάν αυτά τα έγγραφα είχαν αποσταλεί όπως έπρεπε έγκαιρα θα είχε αποδειχθεί αυτό που καθημερινά αποδεικνύεται στην προκαταρκτική, ότι η υπόθεση Νοβαρτις όσον αφορά τους πολτικους εχει κατασκευασθεί απο τον Ρασπουτιν χωρίς κανένα αξιόπιστο στοιχείο.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα έγγραφα του Αγγελή

«Έγγραφα βόμβα που επαναφέρουν στο προσκήνιο το πραγματικό σκάνδαλο Novartis, αποκαλύπτονται από τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που έφτασαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής», σχολιάζουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, για τα έγγραφα που κατατέθηκαν στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή.

«Τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών βασίζονται σε έρευνα του FBI και αναφέρονται στην περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Στο περιεχόμενο των επιστολών των αμερικανικών αρχών προς την ελληνική δικαιοσύνη, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πώς στήθηκε το σκάνδαλο, πώς γίνονταν οι παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους, η δράση των εταιρειών που ξέπλεναν το “μαύρο χρήμα” της Novartis και ποια πολιτικά πρόσωπα συμμετείχαν στο μεγάλο “πάρτι” της φαρμακοβιομηχανίας. Επίσης, αποκαλύπτεται ότι τα στοιχεία αυτά ήταν γνωστά στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αρκετό καιρό πριν η κα Ελένη Τουλουπάκη τεθεί επικεφαλής της. Για μια ακόμη φορά, η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) έσπευσε να διαρρεύσει επιλεκτικά το συγκεκριμένο υλικό, στην προσπάθεια υποβάθμισης των στοιχείων και απαξίωσης της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνο που η δημοσιοποίηση των στοιχείων “έκαψε” τελικά τους ίδιους τους εμπνευστές της μετατροπής του μεγάλου σκανδάλου, σε σκευωρία», σχολιάζουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

To άρθρο Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Έγγραφα του FBI κατέθεσε ο Αγγελής – «Ξιφουλκούν» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μέσω… πηγών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή:newsit.gr