Προειδοποίηση Μπάιντεν: Αύξηση θανάτων αν δεν συνεργαστεί ο Τραμπ στη μετάβαση της εξουσίας

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για τον κίνδυνο να αυξηθούν τα θύματα του κορονοϊού στις ΗΠΑ εάν ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του αρνηθούν να συνεργαστούν με το επιτελείο των Δημοκρατικών που έχει επωμιστεί το έργο της ομαλής μετάβασης εξουσίας στον Λευκό Οίκο.

Χωρίς συντονισμό το ταχύτερο δυνατόν μεταξύ των δύο επιτελείων στη διαδοχή της αμερικανικής κυβέρνησης «είναι πιθανό ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν», προειδοποίησε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την ομιλία του για την οικονομία από το προπύργιό του στο Γουίλιμινγκτον, στο Ντέλαγουερ. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον επείγοντα χαρακτήρα της προετοιμασίας διανομής των εμβολίων μόλις αυτά είναι διαθέσιμα.

«Εάν χρειαστεί να περιμένουμε έως τις 20 Ιανουαρίου για να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε, αυτό μας φέρει ενάμιση μήνα πίσω», υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, κάλεσε τα μέλη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο να ενωθούν και να ψηφίσουν ένα νέο πακέτο οικονομικών μέτρων, παρόμοιο με εκείνο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων τον Μάιο και αναθεωρήθηκε τον Οκτώβριο, για την ανακούφιση από τις ζημιές που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομία.

«Μόλις νικήσουμε τον ιό και δώσουμε οικονομική βοήθεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε να ξαναοικοδομούμε καλύτερα από πριν», σημείωσε.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι επιδιώκει τη δημιουργία τριών εκατομμυρίων «καλά αμειβόμενων» θέσεων εργασίας, κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας, των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της πράσινης ενέργειας.

«Το σχέδιό μας είναι να δημιουργήσουμε εκατομμύρια καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην μεταποιητική βιομηχανία, στην κατασκευή αυτοκινήτων, προϊόντων, τεχνολογίας, τις οποίες θα χρειαστούμε στο μέλλον για να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο (…)Θα αγοράζουμε αμερικανικά προϊόντα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πλουσιότεροι Αμερικανοί θα πληρώνουν το «δίκαιο μερίδιο» τους σε φορολογία και ότι σκοπεύει να ορίσει ελάχιστο ωρομίσθιο τα 15 δολάρια.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr