Προειδοποίηση Γ. Στουρνάρα για τις προβλέψεις των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

Προειδοποίηση ότι μπορεί να είναι ανεπαρκείς οι προβλέψεις που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες της ευρωζώνης για να καλύψουν τις ζημίες που θα προκαλέσει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι τράπεζες της ευρωζώνης σχημάτισαν σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, οι οποίες ανήλθαν σε 0,76% επί του υπολοίπου των ενήμερων δανείων σε ετησιοποιημένη βάση» και επισημαίνει «Ωστόσο, αυτό το ποσοστό είναι πιθανόν να υπολείπεται των πραγματικών συνολικών ζημιών».

Ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει πως η ΕΚΤ εκτιμά, σύμφωνα με ένα δυσμενές αλλά ευλογοφανές σενάριο, ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των τραπεζών της ευρωζώνης  μπορεί να ανέλθουν σε έως και 1,4 τρισ. ευρώ. Αυτές οι ζημίες λόγω πιστωτικού κινδύνου αναμένεται να συνδυαστούν με αδύναμη κερδοφορία στον τραπεζικό τομέα της ζώνης του ευρώ, λειτουργώντας περιοριστικά για τον σχηματισμό προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου και την ταχεία αναγνώριση ζημιών.

Ο κ. Στουρνάρας προειδοποιεί ότι «μια παρατεταμένη διαδικασία αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με καθυστερήσεις στην υλοποίηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων, π.χ. στον τομέα του πλαισίου αφερεγγυότητας και του πτωχευτικού δικαίου, θα μειώσει τα ποσοστά ανάκτησης των ΜΕΔ και τελικά θα απειλήσει τη βιωσιμότητα των συναφών δανειοληπτών, ιδίως στην περίπτωση των επιχειρήσεων» .

Συνεπώς, καταλήγει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από τις προηγούμενες κρίσεις και να αναλάβουμε ενέργειες που θα διευκολύνουν την εμπροσθοβαρή (frontloaded) αναγνώριση των ζημιών λόγω πιστωτικού κινδύνου, καθώς και την ταχεία εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών μέσω συστημικών λύσεων, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 16ης Δεκεμβρίου 2020.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

www.ert.grΠηγή: ert.gr