«Πράσινο φως» για τουρκική επέμβαση στην Συρία – Αντιφατική στάση Τραμπ (video)

Τα τύμπανα πολέμου ήχησαν στη βορειοανατολική Συρία καθώς το Κοινοβούλιο της Τουρκίας έδωσε και τυπικά το πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και Ιρακ. Στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας, είναι όπως υποστηρίζει, να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας για τρία εκατομμύρια πρόσφυγες. Εν μέσω αντιφατικών δηλώσεων στήριξης της Αγκυρας, αλλά και απειλών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ν. Τράμπ ανακοίνωσε ότι θα υποδεχθεί τον Τ. Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου.

Ύστερα από ειδική συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ψηφίστηκε και εγκρίθηκε το επίσημο έγγραφο με το οποίο δίδεται στον Πρόεδρο Ερντογάν η δικαιοδοσία να δώσει εντολή για την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Βόρειο Ιράκ και στη Συρία. Έτσι και θεσμικά καλύπτεται η τουρκική ηγεσία για να υλοποιήσει την επιχείριση κατά της βόρειας Συρίας όπως έχει ήδη προαναγγείλει η Άγκυρα.

Η συνεδρίαση άρχισε στις 3 το απόγευμα και διήρκεσε πάνω από 4 ώρες. Το μόνο κόμμα που δεν ψήφισε υπέρ του εγγράφου -το οποίο ισχύει για ένα έτος- ήταν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Παράλληλα με την έγκριση του ψηφίσματος από την Βουλή, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Τουρκία είναι το μόνο κράτος μέλος του NATO που πολεμά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Εφαρμόζοντας τη στρατηγική του μαστίγιου και του καρότου έναντι της Τουρκίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ εναλλάσσει απειλές και επαίνους.

Ξεκίνησε προειδοποιώντας ξανά ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία εάν η τουρκική επιχείρηση στη Συρία εκτραπεί και ιδίως εάν πληγούν Αμερικανοί στρατιώτες.

Στη συνέχεια, εν μέσω και των αντιδράσεων στην Ουάσινγκτον για την αμερικανική απόσυρση από τη βορειοανατολική Συρία που αφήνει εκτεθειμένους τους Συροκούρδους, υπεραμύνθηκε της σχέσης με την Άγκυρα ως σημαντικού νατοϊκού και εμπορικού εταίρου προαναγγέλλοντας επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα στις 13 Νοεμβρίου για να επανέλθει λίγο αργότερα επαινώντας και Κούρδους και Άγκυρα, επαναλαμβάνοντας συγχρόνως την αρχική απειλή.

Η Τουρκία απάντησε διά του αντιπροέδρου της: «Η Τουρκία δεν είναι χώρα που ενεργεί με βάση απειλές. Όπως πάντα λέει ο πρόεδρός μας, η Τουρκία θα ανοίγει πάντα το δικό της δρόμο και θα παίρνει την κατάσταση στα χέρια της», δήλωσε ο Φ. Οκτάϊ, αντιπρόεδρος της Τουρκίας.

Στην τουρκοσυριακή μεθόριο, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εκκενώσει τη στρατιωτική βάση στο Αλ-Ακράμ στη Συρία ενώ στην τουρκική πλευρά των συνόρων στο Ακτσάκαλε, το τουρκικό πυροβολικό είναι σε θέση μάχης. Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι στη διάρκεια της νύχτας βομβαρδίστηκαν στόχοι στα σύνορα Συρίας-Ιράκ προκειμένου να αποκοπεί μια σημαντική οδός διέλευσης των κουρδικών δυνάμεων εν όψει της χερσαίας επιχείρησης.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ υπερασπίστηκε την πολιτική της χώρας του στη βορειοανατολική Συρία επισημαίνοντας ότι, παρά τους αμερικανικούς δισταγμούς, η προτεραιότητα του Παρισιού παραμένει η ήττα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και η προστασία των δυνάμεων, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, που πολεμούν τη τζιχαντιστική οργάνωση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ-ανταποκρίσεις: Α. Φερεντίνου, Λ. Παπαδοπούλου, Λ. Αργύρη, Π. Γκόνος

www.ert.grΠηγή: ert.gr