Οι ψηλές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξηγούνται από την πολιτική της προηγούμενης σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής” αυτό υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε ότι στην ελεύθερη αγορά στην Ευρώπη, το φυσικό αέριο κοστίζει 650 $ ανά χίλια κυβικά μέτρα. Ταυτόχρονα, το κόστος του ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο διαμορφώνεται επίσης μέσω της τιμολόγησης της αγοράς, συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου, οπότε οι διακυμάνσεις, όπως σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, “είναι πιο ήπιες”.

“Με μακροπρόθεσμες συμβάσεις και σύμφωνα με την αρχή της τιμολόγησής μας, η Gazprom δεν πουλά το φυσικό αέριο σε αυτή την τιμή.  Όσοι συμφώνησαν να συνάψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια μαζί μας στην Ευρώπη μπορούν μόνο να τρίβουν τα χέρια τους και να χαρούν, διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώσουν 650δολάρια, ενώ η Gazprom πουλά στη Γερμανία με 220 δολάρια.  Με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και αυτή η τιμή θα αυξηθεί, αλλά η αύξηση πιο ήπια», πρόσθεσε ο Πούτιν.

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr