ΠΟΥ: Κανένας εφησυχασμός παρά την μείωση των κρουσμάτων- ΔΝΤ: Nωρίς να προβλεφθούν οι επιπτώσεις της επιδημίας στην οικονομία (video)

Η συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων του κοροναϊού στην Κίνα είναι ενθαρρυντική, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιώντας όμως ότι οι λοιμώξεις εκτός της χώρας θα μπορούσαν να εξαπλωθούν. «Μας ενθαρρύνει αυτή η τάση, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.

Μέχρι στιγμής, 25 άλλες χώρες έχουν επιβεβαιώσει στον ΠΟΥ 1.076 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων και πέντε στο Ιράν, ανέφερε ο Γκεμπρεγεσούς.

Όπως είπε, ο συνολικός αριθμός είναι πολύ μικρός συγκριτικά με τα περίπου 75.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά πρόσθεσε: «Αυτό ενδέχεται να μην παραμείνει το ίδιο για πολύ».

Σε περιοριστικό κλοιό μπαίνει η Κίνα καθώς αρκετές ασιατικές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στη Γουχάν οι αρχές έδωσαν άδεια σε κρατικά μέσα ενημέρωσης να καταγράψουν εικόνες από το εσωτερικό των έξι συνολικά νοσοκομείων όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς με βαριά συμπτώματα του νέου κορονοϊού. Στόχος, να δείξουν την αυτοθυσία των γιατρών, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους και κατά συνέπεια του κράτους.

Η κατάσταση στην Κίνα είναι δύσκολη, με την πόλη Γουχάν των 11 εκατομμυρίων κατοίκων να συνεχίζει να θυμίζει πόλη–φάντασμα.

Πάντως, η μείωση των νέων κρουσμάτων δημιουργεί αισιοδοξία.

«Πιστεύουμε ότι θα αποκλιμακωθεί έως τα τέλη Απριλίου, χωρίς όμως να τελειώσει» αναφέρει ο Ζονγκ Νανσάν, επιστήμονας.

Ξένοι ειδικοί ωστόσο, προβλέπουν ότι η επιδημία θα κρατήσει έως το τέλος Μαΐου.

Στην Ιαπωνία, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των επιβατών του Diamond Princess, ενώ εκατοντάδες άλλοι που βρέθηκαν αρνητικοί άκουσαν επιτέλους την καλή είδηση ότι μπορούν να φύγουν από το πλοίο.

Στη Ρωσία, οι αρχές έχουν εδώ και μέρες έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε Κινέζους, με την κυβέρνηση να διευκρινίζει ότι δεν αφορά τους πάντες, αλλά μόνο τους τουρίστες, τους ιδιώτες, τους φοιτητές και όσους πάνε για δουλειά.

Στη Νότια Κορέα, έντονες ανησυχίες προκαλεί η μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων στα νότια της χώρας, με τις αρχές να προχωρούν σε απολυμάνσεις όλων των δημόσιων χώρων.

Την εκτίμηση ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να δοθούν ακριβείς προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και τον κόσμο για το 2020, μετά την επιδημία του κοροναϊού, έκανε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Το ΔΝΤ βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία αναθεώρησης των προβλέψεών του για την Κίνα ενώ εξετάζει και τις επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία στην παγκόσμια οικονομία, είπε η Γκεοργκίεβα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ραμπάτ.

Η Γκεοργκίεβα εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά την απότομη υποχώρηση στην Κίνα θα υπάρξει εξίσου απότομη επάνοδος, αφού περιοριστεί η επιδημία.

Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο οι επιπτώσεις να διαρκέσουν για ελαφρώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) από την πλευρά της, εκφράζει φόβους μήπως η επιδημία του νέου κοροναϊού οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων ανά τον κόσμο το 2020, κι αν αυτό συμβεί αυτό, θα είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως μετά την κρίση του SARS (Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου) το 2003.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή: ert.gr