Τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην εγχώρια αγορά προβλέπει ο πρόεδρος της πολυεθνικής πολωνικής εταιρείας Maspex. Σύμφωνα με τον Krzysztof Pawiński, η μείωση του ΦΠΑ σε μεγάλο μέρος των τροφίμων είχε μόνο προσωρινό αποτέλεσμα και ο πληθωρισμός θα προκαλέσει σημαντική ζημιά στην πολωνική οικονομία.

Σε συνέντευξή του στο Rzeczpospolita, ο πρόεδρος αυτής της μεγάλης εταιρείας τροφίμων στην Πολωνία ανακοίνωσε αισθητές αυξήσεις τιμών στην εγχώρια αγορά τροφίμων. «Έχουμε να κάνουμε με την ενίσχυση κάποιων προηγούμενων τάσεων. Η ώθηση του πληθωρισμού, η οποία ήταν μαζί μας και πριν από τα γεγονότα στην Ουκρανία, έχει σαφώς επιταχυνθεί », δήλωσε ο Krzysztof Pawiński.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Maspex, οι αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν σε όλη την αλυσίδα παραγωγής. «Κοιτάζοντας από το χωράφι μέχρι το τραπέζι, οι τιμές των λιπασμάτων και των καυσίμων στη δουλειά του αγρότη έχουν αυξηθεί και το κόστος συγκομιδής και επεξεργασίας έχει αυξηθεί. Τα τελευταία τρίμηνα, δεν είχα ούτε έναν παράγοντα που να μπαίνει στο κόστος παραγωγής ενός προϊόντος του οποίου η τιμή θα έπεφτε. Αυτό είναι κάτι εντελώς νέο με το οποίο συγκρουόμαστε», εξήγησε.

Η ίδια η Maspex αύξησε τις τιμές των προϊόντων της τον περασμένο μήνα και όπως ανακοίνωσε ο Pawiński, η εταιρεία σχεδιάζει να το κάνει ξανά τον Ιούνιο. «Αυτό για το οποίο είμαι πεπεισμένος, ωστόσο, είναι ότι ήταν ήδη φθηνά και ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε νέα κύματα αυξήσεων», είπε ο επιχειρηματίας.

Πηγή: rp.pl

Μετάφραση: Μαλγκοζάσα Ολσέφκι

 

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr