Πολυτεχνείο 47 χρόνια μετά και για άλλη μια χρονιά ο συναγερμός που έχει σημάνει είναι… κατακόκκινος. Για πρώτη φορά, η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που οδήγησε στην πτώση της Χούντας γιορτάζεται εν μέσω lockdown και με απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων. Το τελευταίο είναι που έχει προκαλέσει οργή από την αντιπολίτευση, πολιτική θύελλα και “φωνές”. 

Για το Πολυτεχνείο, έχουν επιστρατευτεί πάνω από 5.000 αστυνομικοί, που θα βρίσκονται στο δρόμο και μάλιστα έχουν κληθεί διμοιρίες των ΜΑΤ ακόμα και από την επαρχία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε βοηθητικούς ρόλους, όπως φύλαξη Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που δεν βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

Click4more Πολυτεχνείο: Επέτειος… αλλιώς φέτος

Στο πλαίσιο των μέτρων για το Πολυτεχνείο, θα γίνονται προέλεγχοι για την αποτροπή συγκεντρώσεων, ηχητικά μηνύματα απομάκρυνσης σε πλατείες και τόπους συγκεντρώσεων όπως και προληπτικές προσαγωγές και συλλήψεις. Ήδη στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στο κέντρο της Αθήνας η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων είναι έντονη και κυρίως βέβαια στο Πολυτεχνείο.

Εκτός αυτού μόνιμη στατική δύναμη αλλά και συχνές περιπολίες προβλέπονται για την περιοχή των Εξαρχείων, προκειμένου να αποτραπούν συγκεντρώσεις και πορείες ατόμων, ενώ παράλληλα αστυνομικοί της Ασφάλειας θα πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους σε άτομα που κινούνται στην περιοχή.

Οι έλεγχοι αυτοί θα έχουν να κάνουν με την τήρηση των όρων της καραντίνας. Δηλαδή εάν τα άτομα που κυκλοφορούν στην περιοχή διαθέτουν κάποια βεβαίωση ή έχει γίνει αποστολή μηνυμάτων.

Συλλήψεις αν κάποιος δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει βεβαίωση κυκλοφορίας από εργοδότη, αλλά και αποστολή sms που δεν συνάδει με την παρουσία του ατόμου στην περιοχή, τότε όχι μόνο θα επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά παράλληλα είναι δυνατόν να γίνουν ακόμα και προσαγωγές, ανάλογα με την περίπτωση.

Ήδη στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται πολλά καλέσματα για πορείες και συγκεντρώσεις από διάφορες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σ’ αυτά τα σημεία λοιπόν σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποτρέψουν τις συγκεντρώσεις ατόμων και παράλληλα να βεβαιώσουν πρόστιμα για άσκοπη κυκλοφορία και μη χρήση μάσκας.

Τέλος από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ έχουν επιστρατευτεί, τόσο το ελικόπτερο του Σώματος όσο και τα drone που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να δίνουν άμεσα εικόνα στους αξιωματικούς της κατάστασης που θα επικρατεί σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ παράλληλα θα επισημαίνονται και κινήσεις ατόμων ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.

Click4more: Πολυτεχνείο: Κλείνουν σταθμοί του Μετρό αύριο στις 12.00 – Τροποποιήσεις σε δρομολόγια των τρόλεϊ

Στην ΕΛ.ΑΣ είναι προετοιμασμένοι ακόμα και για έναν ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο, καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μικρές ομάδες ατόμων να προκαλούν αστραπιαίες επιθέσεις σε αστυνομικές δυνάμεις και έπειτα να εξαφανίζονται. Εκεί λοιπόν τόσο το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ όσο και drone θα δώσουν πολύτιμες πληροφορίες στο κέντρο επιχειρήσεων για τέτοιου είδους κινήσεις, ώστε να προλάβουν οι δυνάμεις ενδεχόμενες επιθέσεις.

Τα «τετράγωνα ασφαλείας» και οι χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους

Από τις 08:00 έως τις 11:00, όταν θα καταθέσουν στεφάνια στο Πολυτεχνείο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, αντιπροσωπείες κομμάτων και επίσημη, η αστυνομία θα κλείνει δρόμους σε σημεία από την Ομόνοια έως την Αλεξάνδρας ή την Αγίου Μελετίου και από Χίλτον έως κόμβο Θων (Αλεξάνδρας και Κηφισίας), Πάρκο Ελευθερίας. 

Έλεγχοι θα γίνονται σε σταθμούς του Μετρό (Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής). Από τις 12:00 το μεσημέρι και μέχρι νεοτέρας, κλειστοί θα είναι με εντολή της αστυνομίας οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ομόνοια, Ευαγγελισμό και Μέγαρο Μουσικής. 

Τροποποιήσεις ισχύουν και σε δρομολόγια  τρόλεϊ: οι γραμμές 2, 3, 4, 5, 11, 15 κινούνται σε προσωρινή διαδρομή μέσω 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη ενώ οι γραμμές 18 και 19 δεν διέρχονται από την αφετηρία (Μουσείο) και κινούνται σε προσωρινή διαδρομή Μαυροματαίων – Κοδριγκτώνος – Πατησίων – Αλεξάνδρας. 

To άρθρο Πολυτεχνείο με lockdown και… απαγόρευση συγκεντρώσεων: 5.000 αστυνομικοί στο δρόμο, ελικόπτερα και drones στον αέρα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .Πηγή:newsit.gr