Πολιτική «κόντρα» για τις δηλώσεις Τόμσεν: «Η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε υψηλά πλεονάσματα» (video)

Στην παραδοχή ότι έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις κατά την χάραξη των προγραμμάτων για την Ελλάδα προχώρησε χθες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Μιλώντας στο London School of Economics, υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση επέμεινε στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να αποφύγει τις μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι «δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Τόμσεν, αν θέλουν μπορούν να τις σχολιάσουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Χαρίτσης. Ωστόσο αποτελεί επιβεβαίωση της θέσης μας ότι υπήρξε συνειδητή επιλογή εξόντωσης της μεσαίας τάξης μέσω της πραγματοποίησης των εξοντωτικά υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων».

Για απώλεια της πρόσφατης μνήμης του Πολ Τόμσεν κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας την ομιλία του διευθυντή του Ευρωπαϊκου Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο τομέραχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, λέει πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συμφώνησε για υψηλά πλεονάσματα οικειοθελώς, αλλά κάτω από την πίεση των πιστωτών. Και παρά την πίεση αυτή, τα πλεονάσματα ήταν σαφώς χαμηλότερα από αυτά που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο Ε. Τσακαλώτος σημειώνει πως η υπέρβαση των συμφωνημένων στόχων δεν ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης αλλά αποτέλεσμα των συστηματικών αστοχιών στις «επιστημονικές» προβλέψεις των στελεχών του ΔΝΤ, που οδηγούσαν στην επιβολή περισσότερων μέτρων.

«Η εμμονή του κ. Τόμσεν για χαμηλότερες συντάξεις και χαμηλότερο αφορολόγητο ζημίωσε το επιστημονικό κύρος του ΔΝΤ. Με προβλέψεις για ανάπτυξη και πλεονάσματα που δεν στηριζόταν στα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, αλλά χρησιμοποιούταν για άσκηση πίεσης για αντιλαϊκές πολιτικές. Ακόμα και στις αρχές του 2018 προέβλεπαν πρωτογενές πλεόνασμα 1%», καταλήγει ο Ε. Τσακαλώτος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ρ. Αλεξοπούλου

www.ert.grΠηγή ert.gr