Πολιτικές διεργασίες και «ζυμώσεις» στην κεντροαριστερά (video)

Οι εξελίξεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δημιουργούν νέα δεδομένα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι δύο κυρίαρχες τάσεις που φαίνεται να διαμορφώνονται είναι από τη μία η αυτόνομη παρουσία στην πολιτική σκακιέρα και από την άλλη η σύμπλευση με την αριστερά προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου.

Αφετηρία ζυμώσεων μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων αποτελούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αιχμή του δόρατος η στάση της κεντροαριστεράς, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η συζήτηση για τη σύμπλευση αριστεράς-κεντροαριστεράς έχει ανοίξει επιτακτικά πλέον.

«Είναι αναγκαίες οι ευρύτερες συγκλίσεις της κεντροαριστεράς με την αριστερά, αλλά αυτές πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα […] Η λογική των συμμαχιών και των διευρύνσεων είναι εγγεγραμμένη στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει στην εφημερίδα Εποχή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

Για «τεχνητή πόλωση» που η Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ ακριβά, μίλησε η Φώφη Γεννηματά στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ., καλώντας σε συστράτευση εν όψει του έκτακτου συνεδρίου του Μαρτίου: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι οι δυο όψεις της συντήρησης. Νομίζουν ότι παίζουν μόνοι τους, σε ένα σικέ παιχνίδι δικομματισμού. Όσο με αφορά δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψω να λεηλατηθεί η παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου από τους τυχοδιώκτες του κ. Τσίπρα και της παρέας του».

Πρέπει να αγωνιστούμε για να αποφύγουμε έναν καταστροφικό διπολισμό, σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου: «Θα είναι τραγικό για την Ελλάδα ο χώρος που εδραίωσε τη δημοκρατία […] να βρεθεί σε ένα ρόλο συμπληρώματος του ενός ή του άλλου. Μπορεί και πρέπει να γίνει πάλι μεγάλος και πρωταγωνιστικός. Γι’ αυτό ενώσαμε τις δυνάμεις μας στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ».

«Νέα Αρχή» στην Κεντροαριστερά φιλοδοξούν να κάνουν προσωπικότητες προερχόμενες από τη ΔΗΜ.ΑΡ., τους Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

«Επιδίωξή μας είναι αυτός ο χώρος της ανανεωτικής Αριστεράς που θέλει να εκφράσει μια σύγχρονη κεντροαριστερά να έχει το δικό του ρόλο και να εκφραστεί ενιαία», δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος και σε σχέση με τους απέναντι. Όλους. Κανένας απ` τους πολιτικούς σχηματισμούς δε θέλει αυτή η προσπάθεια να πετύχει», τονίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Αντωνιάδη

www.ert.grΠηγή ert.gr