Ποιοι περνούν στον δεύτερο γύρο των δικηγορικών εκλογών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στον δεύτερο γύρο των επαναληπτικών εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017 πέρασαν ο Δημήτρης Βερβεσός και ο Δημήτριος Αναστασόπουλος και της Θεσσαλονίκης ο Χρήστος Ράπτης και ο Ευστάθιος Κουτσοχήνας.

Οι Αθηναίοι δικηγόροι την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα θα προσέλθουν και πάλι στις κάλπες για να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο τους.
Από τους 20.990 δικηγόρους ψήφισαν 11.633. Στην καταμέτρηση βρέθηκαν 10.816 έγκυρα, 384 άκυρα και 428 λευκά. Η αποχή ανήλθε στο 44,58%.
Τα τελικά αποτελέσματα βάσει των 10.816 καταμετρηθέντων εγκύρων ψηφοδελτίων έχουν ως εξής:

Δημήτριος Βερβεσός 25,75%
Δημήτριος Αναστασόπουλος 17,42%

Φώτιος Κωτσής 9,69%
Παναγιώτης Περάκης 8,08%
Θεμιστοκλής Σοφός 7,86%
Χριστίνα Κουντούρη 5,88%
Νικόλαος Δαμασκόπουλος 5,35%
Παναγιώτης Γαλετσέλης 5,33%
‘Αγγελος Βρεττός 4,96%
Βασίλειος Βραχιώτης 3,75%
Θεόδωρος Μαντάς 3,49%
Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου 2,44%

Ράπτης και Κουτσοχήνας στη Θεσσαλονίκη
Ο Χρήστος Ράπτης και ο Ευστάθιος Κουτσοχήνας θα διεκδικήσουν σε μία εβδομάδα την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αρχαιρεσιών.

Ο πρώτος -επικεφαλής του συνδυασμού «Δικηγορική Πρωτοπορία»- συγκέντρωσε ποσοστό 17,40 % (606 ψήφους), ενώ ο δεύτερος -επικεφαλής του συνδυασμού «Η δικηγορία ΜΠΡΟΣΤΑ»- έλαβε ποσοστό 17,14% (597 ψήφους). Χαρακτηριστικό της μικρής διαφοράς που χωρίζει τους δύο «φιναλίστ» (μόλις 9 ψήφοι) αποτελεί το γεγονός ότι η τελική κατάταξη διαμορφώθηκε με την καταμέτρηση και του τελευταίου εκλογικού τμήματος, όταν ο Χρ. Ράπτης ανέβηκε τελικά στην πρώτη θέση, αφήνοντας στη δεύτερη τον προπορευόμενο μέχρι τότε Ευστ. Κουτσοχήνα.

Ο επαναληπτικός γύρος ανάμεσα στους δύο παραπάνω υποψηφίους οι οποίοι κατέβηκαν με πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.
Εκτός διεκδίκησης της προεδρίας βρέθηκε η Γιάννα Παναγοπούλου, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες», που έδωσε μάχη για τη δεύτερη θέση, αλλά κατετάγη τελικά τρίτη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 14,21% (495 ψήφους).

Συνολικά ψήφισαν 3.649 δικηγόροι επί συνόλου 5.820 εγγεγραμμένων μελών.

Σε δηλώσεις του, ο προερχόμενος από το χώρο της ΝΔ, Χρ. Ράπτης, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του που τον τίμησαν με την ψήφο τους και δεσμεύτηκε ότι με την ίδια ευθύνη θα διεκδικήσει τη διοίκηση του Συλλόγου. Ο ίδιος – γενικός γραμματέας της απερχόμενης διοίκησης- πρόσθεσε ότι ενόψει του δεύτερου γύρου θα κινηθεί υπεύθυνα και συναδελφικά απέναντι σε όλους.
Από την πλευρά του, ο Ευστ. Κουτσοχήνας, αφού ευχαρίστησε με τη σειρά του όλους τους συναδέλφους του, τους κάλεσε ενόψει του επαναληπτικού γύρου να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για «να πατήσουμε όλοι μαζί το κουμπί της επανεκκίνησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης». Τόνισε δε ότι η υποψηφιότητα του είναι ανεξάρτητη κομματικά, τονίζοντας ότι τα προβλήματα του κλάδου είναι κοινά.

Κάθε ψηφοφόρος ψήφισε ξεχωριστά για την εκλογή προέδρου και συμβούλων από τους συνδυασμούς. Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την ανάδειξη των μελών του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα. Η θητεία της νέας διοίκησης είναι 4ετής και ξεκινάει στις 1/1/2018.
Αναλυτικά, οι δώδεκα υποψήφιοι πρόεδροι – επικεφαλής συνδυασμών έλαβαν τα παρακάτω ποσοστά (ψήφους):
— Χρήστος Ράπτης «Δικηγορική Πρωτοπορία» 17,4% (606)
— Ευστάθιος Κουτσοχήνας «Η δικηγορία ΜΠΡΟΣΤΑ» 17,14% (597)
— Γιάννα Παναγοπούλου «Ανοιχτοί Ορίζοντες» 14,21% (495)
— Νικόλαος Αντωνιάδης «Σύγχρονη Δικηγορία» 8,81% (307)
— Πέτρος Σαμαράς «Σύγχρονο Ρεύμα Δικηγόρων» 8,81% (307)
— Στυλιανός Μαυρίδης «ACTUS» 8,21% (286)
— Αθανάσιος Αλεξόπουλος «Δικηγορική Συνεργασία – Ανεξάρτητοι» 6,35% (221)
— Ζήσης Κλεισιάρης Ζήσης «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων» 5,14% (179)
— Ευστράτιος Δοξάκης, χωρίς συνδυασμό, 4,62% (161)
— Χρήστος Μπακέλλας «Αυτόνομη Κίνηση Δικηγόρων» 3,99% (139)
— Σοφία (Σόνια) Μελανεφίδου «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» 3,24% (113)
— Ευστάθιος Τσομίδης «Ανεξάρτητη Παράταξη Δικηγόρων Θεσσαλονίκης» 2,07% (72)

Δηλώσεις
Οι δύο μονομάχοι του β΄ γύρου των εκλογών, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017, Δημήτρης Βερβεσός και Δημήτριος Αναστασόπουλος, έκαναν στις εξής δηλώσεις:

Δημήτρης Βερβεσός:
«Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σαφές και ξεκάθαρο.
Οι δικηγόροι της Αθήνας αποφάσισαν να προχωρήσουν μπροστά με ασφάλεια και σιγουριά, μακριά από κομματικές επιλογές και διαχωριστικές γραμμές.
Τα προβλήματα μας δεν έχουν χρώμα. Η λύση τους απαιτεί γνώση, εμπειρία, αποτελεσματικότητα.
Είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ στην πρόκληση.
Το δικό μου μήνυμα, ενόψει της προσεχούς Κυριακής και Δευτέρας είναι μήνυμα ενότητας.
Ενωμένοι θα αγωνιστούμε για το μέλλον και την αξιοπρέπεια των δικηγόρων.
Ευχαριστώ πολύ όλους τους συναδέλφους, που συμμετείχαν στις εκλογές και ιδιαίτερα όσους στήριξαν την υποψηφιότητα μου και το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο.
Συγχαίρω όλους τους συνυποψήφιους μου για τον ωραίο αγώνα που δώσαμε.

Η δύναμη του ΔΣΑ είναι τα μέλη του. Σας καλώ όλους να συμμετέχετε μαζικά στις εκλογές της επόμενης Κυριακής και Δευτέρας. Για δυνατό διεκδικητικό ΔΣΑ. Για το δικηγόρο και την κοινωνία».
Δημήτρης Αναστασόπουλος:
«Ήρθε η ώρα της ανανέωσης για τη μεγάλη αλλαγή. Οι σημερινές αρχαιρεσίες του ΔΣΑ στέλνουν ένα μήνυμα.
Ευχαριστώ θερμά κάθε ένα από τους χιλιάδες δικηγόρους που με τίμησαν με την ψήφο τους. Ευχαριστώ επίσης τους συνυποψηφίους μου για τον ωραίο αγώνα. Καλώ όλους τους συναδέλφους σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Για να πούμε οριστικά «ναι» στην ανανέωση. Για να τελειώσουμε οριστικά με όσα μας κρατούν στο παρελθόν. Για να κάνουμε ξανά όλοι μαζί τον ΔΣΑ πρώτο επιστημονικό Σύλλογο της χώρας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε εδώ: Ποιοι περνούν στον δεύτερο γύρο των δικηγορικών εκλογών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη