Άλμα 2% σημείωσαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σήμερα και ξέφυγαν σε υψηλά, τριετίας.

Το Brent, που αφορά στην Ελλάδα άγγιξε τα 78 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2018. Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου φτάνει στο 30%, σε σχέση με την τιμή προ πανδημίας και διαμορφώνεται σε σχεδόν τετραπλάσια από αυτή του πρώτου lockdown.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ηλία Σιακαντάρη “Το ράλι στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου οφείλεται στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των Αράβων και στην κατάρρευση των συνομιλιών στον ΟΠΕΚ. Τα εμιράτα θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα πουλήσουν μεγαλύτερες ποσότητες και μάλιστα άμεσα, ενώ οι Σαουδάραβες “τους πάνε κόντρα”, και λένε πως θα το δουν αργότερα… Οι παλιοί σύμμαχοι τώρα αντιπαρατίθεναι.

Αδιέξοδο στις συμφωνίες του ΟΠΕΚ σημαίνει ότι η προσφορά δεν θα αυξηθεί σημαντικά… Γι΄ αυτό οι τιμές αυξάνονται. Η ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου θα έχει άμεση επίπτωση στις τιμές στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Αλλά πίσω από την αφορμή υπάρχει η αιτία: Οι οικονομίες “ανοίγουν”. Η ζήτηση για πετρέλαιο ξεπερνά την προσφορά. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το πετρέλαιο. Οι πρώτες ύλες κάνουν άλματα. Το κόστος παραγωγής μεγαλώνει και αυξάνουν οι τιμές παντού.

Έτσι πυροδοτείται ένας μηχανισμός ακρίβειας σε όλα τα είδη: Πρόκειται για τη επιστροφή του πληθωρισμού και αυτό είναι που φοβούνται όλοι. Γιατί εάν αυξηθεί ο πληθωρισμός, αυξάνονται τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού για όλους. Εάν επαληθευτεί κάτι τέτοιο, τότε όλο το οικονομικό σύστημα θα κλονιστεί. Η αύξηση του πετρελαίου είναι η πρώτη ένδειξη”.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr