Περισσότερος πολιτικός πολιτισμός στο τελευταίο Ντιμπέιτ στις ΗΠΑ

Την κρισιμότατη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του Ρεπουμπλικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν, μετέδωσε απευθείας με διερμηνεία η ΕΡΤ1, στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής 23ης Οκτωβρίου 2020.

Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία τηλεμαχία μεταξύ του Προέδρου και του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, που διεξήχθη δώδεκα μόλις ημέρες πριν από τις κρισιμότατες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Το δεύτερο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία θα διεξαγόταν κανονικά την περασμένη εβδομάδα, όμως ακυρώθηκε αφού ο Τραμπ αρνήθηκε να συμμετάσχει καθώς αποφασίστηκε να γίνει ψηφιακά, επειδή ο πρόεδρος είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Ο Τραμπ υποβλήθηκε σε τεστ μερικές ώρες πριν από την τηλεοπτική εκπομπή και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους που ταξίδευαν στο Νάσβιλ με το προεδρικό αεροσκάφος ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Μαρκ Μέντοους.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση έγινε υπό την σκιά και των νέων κανόνων που τέθηκαν σε εφαρμογή, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση και οι διακοπές που χαρακτήρισαν την πρώτη συνάντηση των δύο υποψηφίων.

Παρά τον πολιτικό πολιτισμό που επικράτησε σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση οι δύο μονομάχοι είχαν την ευκαιρία να διασταυρώσουν τα αιχμηρά ξίφη τους σε αρκετές περιπτώσεις. Ιδιαίτερα μετά το οριοθετημένο δίλεπτο. Σημείο αντιπαράθεσης η Οικονομία, η υγεία και η διαχείριση στο θέμα του κορονοϊού, τα ενεργειακά, ο ρατσισμός, τα οικονομικά των δύο αντιπάλων.

Οι τηλεθεατές παρακολούθησαν τον Ντόναλντ Τραμπ να αποφεύγει να δημοσιεύσει τα φορολογικά του στοιχεία, αλλά και κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου προς τον Τζο Μπάιντεν πως η οικογένειά του έχει βγάλει χρήματα από συμφωνίες με Ρώσους και Ουκρανούς, μέσω του γιου του Χάντερ Μπάιντεν. Αντίστοιχα ο Τζο Μπάιντεν έφερε στο προσκήνιο δημοσιεύματα που θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει μυστικό λογαριασμό στην Κίνα. Την πρώτη της εμφάνιση στο ντιμπέιτ, μετά την περιπέτειά της με τον κορονοϊό έκανε η σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ, Μελάνια.

Τα πρώτα «πυρά» εκτοξεύθηκαν από τον  Τζο Μπάιντεν που  επέκρινε με σφοδρότητα τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο  για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού, ο οποίος κατ’ αυτόν πρακτικά του στερεί το δικαίωμα να διεκδικεί το ανώτατο αξίωμα στη χώρα.

«Κάποιος που είναι υπεύθυνος για τόσους νεκρούς δεν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο ένοικο του Λευκού Οίκου πως συνεχίζει «πάντα να μην έχει σχέδιο» για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. «Θα βάλω τέλος σε αυτό», πρόσθεσε προειδοποιώντας πως η χώρα οδεύει σε «μαύρο χειμώνα».

Ο Τραμπ, που απάντησε πως η κυβέρνησή του δίνει «σθεναρή μάχη» με την πανδημία, απέρριψε την πρόβλεψη αυτή, λέγοντας «δεν νομίζω διόλου πώς θα έχουμε μαύρο χειμώνα ανοίγουμε τη χώρα μας». Κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι μιλάει έτσι γιατί έχει την πολυτέλεια να αποφεύγει να βγαίνει έξω εν μέσω της πανδημίας, ενώ αντίθετα οι Αμερικανοί πρέπει να δουλέψουν. «Δεν μπορούμε να κλειδωθούμε σε ένα υπόγειο, όπως κάνει ο Τζο», είπε ο Τραμπ.

Η ανάμειξη  στις αμερικανικές εκλογές  ήταν ακόμη ένα πεδίο αντιπαράθεσης για το οποίο ο Δημοκρατικός υποψήφιος διεμήνυσε ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν θα κληθούν να δώσουν λογαριασμό για τις προσπάθειές τους να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Οποιαδήποτε χώρα ανακατεύεται στις εκλογές μας θα πληρώσει το τίμημα εάν εκλεγώ, διότι πλήττει την εθνική μας κυριαρχία», τόνισε ο Μπάιντεν,  εκτοξεύοντας παράλληλα ευθεία βολή στον αντίπαλο του λέγοντας «Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο πρόεδρος είναι απρόθυμος να τα βάλει με τον Πούτιν».

Από την πλευρά του ο συνομιλητής του απέρριψε τις κατηγορίες και αντέτεινε ότι η κυβέρνησή του Μπάιντεν, πούλησε όπλα στην Ουκρανία για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ότι οι χώρες-μέλη του NATO δαπανούν πλέον πολύ υψηλότερα ποσά απ’ ό,τι όταν αναλάμβανε την εξουσία για την άμυνά τους, ενώ υπενθύμισε ότι η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε στη Ρωσία επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, αντιπρόεδρος της οποίας ήταν ο σημερινός αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές.

 

www.ert.grΠηγή: ert.gr