«Δεν είναι η ευτυχία που μας κάνει να είμαστε ευγνώμονες, αλλά η ευγνωμοσύνη που μας κάνει ευτυχισμένους.» – David Steindl-Rast

Πολλές φορές ο άνθρωπος έχει την τάση να γίνεται άπληστος και αχάριστος. Μπορεί να έχει υπέροχα πράγματα και πρόσωπα στη ζωή του και αντί να νιώθει τυχερός γι’αυτά, να κυνηγάει άλλο ένα, κι άλλο ένα κ.ο.κ. ώσπου χάσει και αυτά που ήδη είχε.

Κι όμως είναι τόσο σημαντικό να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχουμε.

Όταν λες «ευχαριστώ» για κάτι που έχεις και πραγματικά το εκτιμάς αποκτάς απευθείας κίνητρο ώστε να έχεις περισσότερες αφορμές να είσαι ευγνώμων. Το μυστικό είναι να το αισθάνεσαι.

Ένα ξερό «ευχαριστώ που έχω την υγεία μου» δεν αρκεί, πρέπει να νιώσεις την ζεστασιά της ευγνωμοσύνης να σε κατακλύζει, να αναλογιστείς όλα τα πράγματα που μπορείς να κάνεις τώρα που είσαι υγιής και πως αισθάνεσαι γι’αυτά.

Οι περισσότεροι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που είναι ευγνώμονες και εκτιμούν οτιδήποτε έχουν, και άλλους ανθρώπους που διαμαρτύρονται για όλα αυτά που δεν έχουν.

Είναι οι άνθρωποι που είτε βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, είτε μισοάδειο. Στην πραγματικότητα η εικόνα που έχουμε για το περιεχόμενο του ποτηριού, μπορεί να αποτελέσει ισχυρή ένδειξη της γενικής μας ευτυχίας.

Η ευγνωμοσύνη είναι και εν μέρει τρόπος ζωής. Αν υιοθετήσεις μια στάση ζωής στην οποία δεν θα παραπονιέσαι για όσα δεν έχεις, αλλά θα νιώθεις όμορφα για όσα έχεις και θα προσπαθείς για το καλύτερο, τότε θα νιώθεις τυχερός για όλα όσα συμβαίνουν μέσα στη μέρα σου.Πηγή:bovary.gr