ΠΓΔΜ: Σε αγώνα δρόμου ο Ζάεφ για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών (video)

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα Σκόπια σχετικά με το εάν η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίσει τελικά πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή για να προχωρήσει στις αλλαγές του Συντάγματος, ή η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος και μετά την ολοκλήρωσή της συζήτησης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μερικές ημέρες, θα ακολουθήσει η κρίσιμη ψηφοφορία.

Πληροφορίες που μετέδωσε φιλοκυβερνητικός σταθμός των Σκοπίων, ότι ο Ζάεφ εξασφάλισε πλειοψηφία 2/3 προκειμένου να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές, δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά, ενώ ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα ψηφίσει υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος.

Ο ίδιος ο Ζάεφ κάλεσε γι΄ ακόμη μία φορά το VMRO-DPMNE εάν πράγματι τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, να συνεισφέρει στην λήψη απόφασης από το Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση της τροποποίησης του Συντάγματος.

Πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες στη Βουλή

Για να προχωρήσει η κυβέρνηση του Ζάεφ στην αναθεώρηση του Συντάγματος χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, ήτοι 80 από τους 120 βουλευτές που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της ΠΓΔΜ, την οποία αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν διαθέτει.

Υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος αναμένεται να ψηφίσουν οι 20 Αλβανοί βουλευτές του Σώματος και 52 βουλευτές του συνασπισμού που ηγείται η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ.

Για να φθάσει τον «πολυπόθητο» αριθμό των 80 βουλευτών, η κυβέρνηση του Ζάεφ χρειάζεται τη συγκατάθεση 8 βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, ο οποίος διαθέτει 48 έδρες.

Μέχρι στιγμής, κανένας βουλευτής της αντιπολίτευσης δεν έχει ταχθεί, δημόσια τουλάχιστον, υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας.

Πηγή:ΕΡΤ/Ανταπόκριση από τα Σκόπια του Κώστα Φραγκόπουλου

www.ert.grΠηγή: ert.gr