Παραιτήθηκε ο υπουργός Αγροτικών Θεμάτων της Βρετανίας – Μπαρνιέ: Πάρτε μια απόφαση

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Αγροτικών Θεμάτων ανακοίνωσε ο Τζορτζ Γιουστίς, εξαιτίας της απόφασης της Βρετανίδας πρωθυπουργού να επιτρέψει μία ψηφοφορία για την παράταση του άρθρου 50 που θα καθυστερήσει το Brexit, εάν απορριφθεί από το κοινοβούλιο η συμφωνία της για την αποχώρηση, στην επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία. Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ κάλεσε τους Βρετανούς να «πάρουν μια απόφαση».

Σε επιστολή που έστειλε στην Τερέζα Μέι, ο υπουργός Αγροτικών Θεμάτων εξηγεί ότι όσα συνέβησαν αυτήν την εβδομάδα στην Βουλή των Κοινοτήτων θα οδηγήσουν σε μία σειρά γεγονότων που θα έχουν ως αποτέλεσμα η ΕΕ να επιβάλει τους όρους της και τελικά τον «εξευτελισμό» της χώρας. Υποστηρίζει, ακόμη, ότι η Βρετανία θα πρέπει να είναι πρόθυμη να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία για να εξασφαλίσει το καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς η απουσία συμφωνίας θα έχει κόστος και για την ίδια. Εκτιμά ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας η ΕΕ θα αναζητήσει μία άτυπη μεταβατική περίοδο εννέα μηνών για διευθετήσεις σε διάφορους τομείς και έτσι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν σε αυτό το πλαίσιο.

Ο Τζορτζ Γιουστίς, υπέρμαχος του Brexit, είχε θέσει υποψηφιότητα με το Ukip το 1999, ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, και στη συνέχεια εντάχθηκε στο κόμμα των Συντηρητικών, ως υπεύθυνος τύπου όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια εκλέχθηκε βουλευτής σε εκλογική περιφέρεια στην Κορνουάλη το 2010.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε  ότι οι Βρετανοί οφείλουν να πάρουν «μια απόφαση» μάλλον, παρά να ζητούν ενδεχόμενη αναβολή της ημερομηνίας του Brexit, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες για το διαζύγιο με το Λονδίνο βρίσκονται σε «μια σοβαρή στιγμή».

«Σήμερα έχουμε κυρίως ανάγκη από αποφάσεις, αυτό είναι πιο σημαντικό από τον επιπλέον χρόνο», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, που βρισκόταν δίπλα του, υπογράμμισε πάντως πως, «αν ένα εύτακτο Brexit δεν καταστεί δυνατό μέχρι το τέλος Μαρτίου», οι Ευρωπαίοι «θα ενεργήσουν υπέρ μιας παράτασης» της προθεσμίας για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι τις 29 Μαρτίου, την προβλεπόμενη ημερομηνία για το διαζύγιο, «μας μένει πολύ λίγος χρόνος (…) είναι συνεπώς η στιγμή για το Ηνωμένο Βασίλειο, για την κυβέρνησή του, για το κοινοβούλιο, να αναλάβουν όλες τις ευθύνες τους και τις συνέπειες των επιλογών που έκαναν», πρόσθεσε ο επικεφαλής των Eυρωπαίων διαπραγματευτών για το Brexit.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ επανέλαβε πως η κύρια ερώτηση που θα έθεταν οι ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση ενδεχόμενου αιτήματος εκ μέρους του Λονδίνου για αναβολή θα ήταν «για να γίνει τι;».

Η παράταση αυτή μπορεί να είναι «τεχνική ώστε να δοθεί ο χρόνος στο βρετανικό κοινοβούλιο να θέσει σε εφαρμογή τη συνθήκη που έχει ψηφισθεί προηγουμένως». «Αν αυτό δεν συμβαίνει, οι Ευρωπαίοι θα θέλουν να μάθουν σε τι χρησιμεύει η αναβολή» της προθεσμίας, δήλωσε ο Μπαρνιέ.

«Τελειώσαμε τη δουλειά» για τη συμφωνία του Brexit, η οποία «δεν θα δουλευτεί και πάλι», διαβεβαίωσε ο Eυρωπαίος διαπραγματευτεής.

Σε περίπτωση που η έξοδος από την ΕΕ αναβληθεί για μήνες, οι ευρωεκλογές που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Μαΐου δημιουργούν πρόβλημα, υπογράμμισε από την πλευρά του ο καγεκλάριος Κουρτς εφόσον «η συμμετοχή στην ψηφοφορία μιας χώρας που θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ θα ήταν περισσότερο από παράλογη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

www.ert.grΠηγή: ert.gr