Παράταση πληρωμών στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών

Περίοδο χάριτος έως το τέλος του χρόνου σε όσους έχουν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία εν μέσω πανδημίας δίνει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών.

Οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από τον Μάρτιο του 2020 και μετά θα έπρεπε να ξεκινήσουν να πληρώνονται από τον Απρίλιο του 2021 σε 12 έως 24 δόσεις (άτοκες ή έντοκες με χαμηλό επιτόκιο). Με το νέο δεδομένο που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών, θα μπορούν να αποπληρωθούν σε 24 έως 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Ειδικότερα:

§  Για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31/12/2021.

§  Οι ανωτέρω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει  επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

§  Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.

§  Υπενθυμίζεται ότι για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

www.ert.grΠηγή: ert.gr