Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού-Στα μπλε η Ακρόπολη (video)

Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού η σημερινή  και ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης φωταγωγείται με το μπλε χρώμα, επίσημο χρώμα της UNICEF, στέλνοντας μήνυμα υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών .

Σήμερα υπολογίζεται ότι πολλά παιδιά στη χώρα μας βιώνουν από πολύ μικρά την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση. Κάποια από αυτά βρίσκουν καταφύγιο στο Εθνικό Πρότυπο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας  άλλα και στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Εκτιμάται ότι στη χώρα μας περίπου 3.000 παιδιά παραμένουν σε ιδρύματα.

Πάνω από τριάντα παιδιά ζουν μόνιμα στο Εθνικό πρότυπο Νηπιοτροφείο που λειτουργεί από το 1982. Πολλά από τα παιδιά φιλοξενούνται στο Νηπιοτροφείο μετά από εισαγγελικές εντολές ή δικαστικές αποφάσεις προσφέροντας καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα και κακοποιημένα παιδιά.

Στόχος του Εθνικού πρότυπου νηπιοτροφείου είναι να επιστρέψουν σε αυτά τα παιδιά το χαμένο τους χαμόγελο.

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου μέχρι και οι εργαζόμενοι τη νηπιοτροφείου λυγίζουν.

«302010 – Δώσε μου το δικαίωμα να χαμογελάσω»

Σήμερα το μεσημέρι το ευρωπαϊκό μαθητικό εθελοντικό δίκτυο «YouSmile»  και το χαμόγελο του παιδιού διοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο «302010 Δώσε μου το δικαίωμα να χαμογελάσω.»

Ο συμβολισμός προφανής:

-30 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού

-20 Νοεμβρίου 1989 η ημερομηνία που υπογράφτηκε η σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού

-10 λεπτά για να ενημερωθείς και υπογράψεις τις προτάσεις της ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι εθελοντές του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου «YouSmile» παρουσίασαν τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε μια σειρά από θεματικές που περιλαμβάνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη σεξουαλική κακοποίηση, τον σχολικό εκφοβισμό, την περιβαλλοντική κρίση, την ενδοοικογενειακή βία, την ισότητα στη βάση της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού και τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν την υποστήριξη των θέσεων τους μέσα από την καμπάνια «302010 – Δώσε μου το δικαίωμα να χαμογελάσω» και την προώθηση ψηφίσματος σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο.

«Είμαστε χαρούμενοι που σε μια συμβολική ημέρα όπως η σημερινή σας φιλοξενούμε στο Υπουργείο Παιδείας και μας δίνετε έμπνευση. Στην προσπάθεια που κάνετε ώστε όλα τα παιδιά να είναι ασφαλή και προστατευμένα. Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σας», τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, ενώ από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου,  Αναστασία Γκίκα στάθηκε στη σημασία του εθελοντισμού των μαθητών, στο έργο που επιτελεί ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την προστασία των παιδιών και τη συμβολή του στην προώθηση της συμμετοχής των παιδιών.

«Η σημερινή προσπάθεια αποτελεί μια γνήσια πρωτοβουλία των ίδιων των παιδιών προκειμένου να εκφράσουν τις αγωνίες τους και να αναδείξουν τον τρόπο που θέλουν να προστατεύονται τα δικαιώματα τους. 24 χρόνια πριν ο μικρός Ανδρέας έδωσε το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μπορεί ένα παιδί να εμπνεύσει μια ολόκληρη κοινωνία. Ακολουθώντας αυτό το παράδειγμα σήμερα τα παιδιά εκφράζουν ελεύθερα αυτό που πιστεύουν και δρουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στην πράξη χωρίς να επιβάλλουμε εμείς οι ενήλικες τις απόψεις μας. Αρκεί λοιπόν οι ενήλικες να ανοίξουμε τα αυτιά μας και να ακούσουμε τα παιδιά για όλα αυτά που έχουν να μας πουν» τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»  Κώστας Γιαννόπουλος, ευχαριστώντας το Υπουργείο Παιδείας που αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν 470 παιδιά και εκπαιδευτικοί από 14 σχολεία που στηρίζουν τη δράση.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

 

www.ert.gr

Πηγή ert.gr