Ο φόβος  μη συμφωνίας για το Brexit οδηγεί προμηθευτές και καταστήματα σε αποθηκεύσεις  προϊόντων

Τα βρετανικά σούπερ μάρκετ αποθηκεύουν ζυμαρικά, αλεύρι και κονσερβοποιημένα προϊόντα για να αυξήσουν τις προμήθειες στα ράφια από την 1η Ιανουαρίου, μετά τις προειδοποιήσεις των υπουργών της κυβέρνησης ότι οι πιθανότητες έκβασης χωρίς συμφωνία στις εμπορικές συνομιλίες για το Brexit αυξάνονται αναφέρει η εφημερίδα Telegraph

Τα καταστήματα και οι προμηθευτές δημιουργούν επιπλέον αποθέματα μη αλλοιώσιμων τροφίμων και πρώτων υλών για να αποφύγουν την απειλή αναταραχής στα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου όταν τελειώσει η μεταβατική περίοδος του Brexit στα τέλη αυτού του μήνα. Εν τω μεταξύ, οι διαταραχές στις προμήθειες νωπών προϊόντων αντιμετωπίζονται από τους λιανοπωλητές, καθώς δεν μπορούν να αποθηκευτούν.

Οι καθυστερήσεις στις εισαγωγές λαχανικών, σαλάτας και φρούτων θα μπορούσαν να σημαίνει ότι πωλούνται με μικρότερη διάρκεια ζωής. Τα σούπερ μάρκετ εξετάζουν εναλλακτικές διαδρομές εφοδιασμού ως ένα επιπλέον μέτρο για να βοηθήσουν στην προστασία από την έλλειψη βασικών προϊόντων.
Τα προϊόντα όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα δημητριακά, τα κονσερβοποιημένα προϊόντα συμπεριλαμβανομένων και το αλεύρι συγκαταλέγονται στα είδη με μακριά λήξη που συγκεντρώνονται από τα καταστήματα.
Οι υπουργοί Υγείας έχουν επίσης δώσει οδηγίες στους προμηθευτές φαρμάκων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και εμβολίων να τα αποθηκεύσουν σε ασφαλείς τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για αγορά πανικού εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την ενιαία αγορά χωρίς εμπορική συμφωνία, η Έλεν Ντίκινσον, διευθύνουσα σύμβουλος της εμπορικής ένωσης, προέτρεψε τους Βρετανούς να μην αποθηκεύουν αντικείμενα στο σπίτι.
«Δεν υπάρχει ανάγκη για τους πολίτες να αγοράσουν περισσότερα τρόφιμα από τα συνηθισμένα, καθώς ο κύριος αντίκτυπος θα είναι στα εισαγόμενα φρέσκα προϊόντα, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία δεν μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα ούτε από τους λιανοπωλητές ούτε από τους καταναλωτές».

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου

www.ert.grΠηγή: ert.gr