Ο σχεδιασμός για την επομένη των μνημονίων (video)

Στην επόμενη μέρα, μετά το τέλος της μνημονιακής επιτροπείας στις 20 Αυγούστου, στρέφεται ο σχεδιασμός και όπως προϊδεάζουν κυβερνητικά στελέχη αναμένονται παρεμβάσεις για στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στοχευμένη πολιτική φορο-ελαφρύνσεων. Το πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων θα καθοριστεί με βάση τα πλεονάσματα και αναμένεται να το παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

33 ημέρες μας απομένουν για το τέλος του προγράμματος και ήδη η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη ημέρα. Το βλέμμα στρέφεται στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ από όπου αναμένεται να περιγράψει τις βασικές προτεραιότητες για το τέλος του 2018 και κυρίως το 2019 με έμφαση στη λήψη μέτρων ελάφρυνσης των πολιτών.

Ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι από τον Αύγουστο του 2018 περνάμε σε μια νεα μέρα, αυτό σημαίνει ότι δεν επιστρεφουμε στο παρελθόν, δεν επιστρέφουμε στη λογική της σπατάλης του δημοσίου χρήματος, θα έχουμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική στη βάση των στόχων του προγράμματος και από εκεί και πέρα είτε το θέλει η ΝΔ είτε δεν το θέλει ..που μάλλον δεν το θέλει, θα έχουμε τη δυνατότητα επιτέλους να ασκήσουμε πολιτικές, ή μάλλον να ενισχύσουμε τις πολιτικές στήριξης των κατωτέρων στρωμάτων.

Ο τρόπος των παρεμβάσεων αυτών θα καθοριστεί σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο και με βάση το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει. Έμφαση αναμένεται να δοθεί σε:

* φοροελαφρύνσεις, με ένα σενάριο να προβλέπει μείωση της κλίμακας της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του βασικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 1/1/2019

* επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (έχει ήδη ψηφισθεί)

* έναρξη διαδικασιών αύξησης του κατώτατου μισθού

Με εγκύκλιο του ο Γιώργος Χουλιαράκης ζητά από τους φορείς της κυβέρνησης έως το τέλος Ιουλίου να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία καθώς ξεκινά η διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019. Ο πρώτος προϋπολογισμός, μετά από 8 χρόνια, εκτός μνημονίου, από την κατάρτιση του οποίου θα ξεκαθαρίσει και το αν θα μειωθούν τελικά οι συντάξεις το επόμενο έτος.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είπε στην ΕΡΤ: Δημοσιονομικά ανάλογα με το χώρο που θα έχουμε θα δούμε τι θα κάνουμε θεωρώ ότι έχουμε χώρο να μην κάνουμε κινήσεις που θα επιβαρύνουν τους συνταξιούχους οι συντάξεις έχουν επαναϋπολογιστεί αυτό θα το δούμε στον κατάλληλο χρόνο μετά την έξοδο απο πρόγραμμα.

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός είπε από την πλευρά του ότι η κ. Αχτσιόγλου πρέπει να μας πει ποιο από τα μνημονιακά μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τρεις διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις θα καταργηθούν. Αν θα καταργηθεί η μερική απασχόληση, αν θα καταργηθεί το αίσχος του υποκατώτατου μισθού το οποίο διατηρούν οι «αριστεροί» και «ριζοσπάστες» κυβερνώντες.

Ο Παναγιώτης Ρήγας, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον ΣΚΑΙ: Δεν υπάρχει παραχώρηση. Επιστρέφουμε στον κόσμο αυτά …. Κοινωνικό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα διαθέτει πλέον τα εργαλεία και έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στην οικονομία της να μεγεθυνθεί με βιώσιμο τρόπο, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο: Η επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια, θα εξαρτηθεί από την περίοδο μετά το πρόγραμμα. O πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι η ενισχυμένη παρακολούθηση δεν αποτελεί πρόγραμμα.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

www.ert.grΠηγή ert.gr