Ο πρώτος Εβραίος Δήμαρχος στην Ελλάδα μιλά στην κάμερα της ΕΡΤ (video)

Είναι ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα. Ο Μωυσής Ελισάφ, γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1954. Καθηγητής παθολογίας και διευθυντής της δεύτερης παθολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

«Oι πολίτες έκλεισαν τα αυτιά τους στις σειρήνες της μισαλλοδοξίας και εξέλεξαν έναν Εβραίο δήμαρχο, ένα εβραϊκού θρησκεύματος δήμαρχο αξιολογώντας όπως και πρέπει να συμβαίνει την προσωπικότητα του υποψηφίου δημάρχου, το έργο το οποίο είχε με την παράταξη με την οποία παρουσιάστηκε, τους συνεργάτες του, τις προγραμματικές του θέσεις, το ύφος και το ήθος του κατά τη διάρκεια όλης αυτής της προεκλογικής περιόδου», δήλωσε ο Μωυσής Ελισάφ.

Στη κάμερα της ΕΡΤ και στην Ρεγγίνα Σαβούρδου μίλησε για τη γενοκτονία των Εβραίων από τους Γερμανούς και πως αυτό το γεγονός τον σημάδεψε ως μικρό παιδί.

«Μεγαλώσαμε χωρίς παππούδες – γιαγιάδες και συγγενείς και με γονείς να κουβαλάνε βαρύ το φορτίο της απώλειας, είναι μια εμπειρία που σε χαράζει ανεξίτηλα και πρέπει να κάνεις πολλή μεγάλη προσπάθεια να μην καθηλωθεί κάποιος στο τραύμα και το μηρυκάζει συνέχεια. Η μάνα μου έχασε 32 συγγενείς πρώτου βαθμού. Ουσιαστικά τότε χάθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της κοινότητας και μαζί με αυτούς χάθηκε και ένα μεγάλο κομμάτι μιας πλούσιας παράδοσης» θυμάται.

Ο νέος δήμαρχος Ιωαννιτών είναι ένας ενεργός πολίτης και ασχολείται χρόνια με τα κοινά της πόλης του. Σχεδόν 20 χρόνια είναι πρόεδρος της ρωμανιώτικης, της ελληνόφωνης δηλαδή εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων η οποία σήμερα αριθμεί περίπου 50 μέλη, ενώ επί σειρά ετών είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος.

«Στην παράταξή μας συμμετέχει ένα από τα πιο ζωντανά τμήματα του πληθυσμού αυτής της πόλης και αυτό είναι πραγματικά το μεγάλο κέρδος πέρα από την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης» σημείωσε.

Στόχος του είναι να καταθέσει όλες του τις δυνάμεις για να προσφέρει στους δημότες των Ιωαννίνων όσα τόσα χρόνια στερήθηκαν.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου

www.ert.grΠηγή ert.gr