Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι με τον πέντε μηνών μπέμπη μου. Με τι στερεά τροφή προτείνετε να ξεκινήσουμε; Κρέμα βανίλια ή σούπα λαχανικών και μετά κρεατόσουπα; Μέχρι τώρα, κάνει τέσσερα γεύματα την ημέρα με γάλα. Σας ευχαριστώ πολύ. 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος που έχει σχέση με το βάρος και την τυχόν προωρότητα ή με αλλεργίες, σε γενικές γραμμές ο απογαλακτισμός και η εισαγωγή σε στέρεες τροφές ξεκινάει απο τους 6 μήνες και μετά. Ξεκινάμε με κρεατοχορτόσουπα το μεσημέρι και φρέσκα φρούτα για δεκατιανό. 

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, σας παρακολουθώ και σας θαυμάζω ιδιαιτέρως. Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με την κορούλα μου που είναι 4 μηνών. Λόγω σοβαρής αλλεργίας στο γάλα αγελάδας, το παιδί πίνει το neocate. Επίσης, πρόσφατα συμβουλεύτηκα και παιδογαστρεντερολόγο, διότι, όταν έτρωγε τις περισσότερες φορές, έκλαιγε. Μου είπαν ότι πιθανόν είναι οισοφαγίτιδα και της δίνω κάθε πρωί μισό λαπραζόλ των 15. Φοβάμαι, γιατί κάποιες φορές μού πνίγεται και βήχει την ώρα του φαγητού ή μετά και συνεχίζει να κλαίει (σε πολύ λιγότερα γεύματα βέβαια πλέον). Ο φόβος μου είναι ο πνιγμός την ώρα που βήχει. Ποια είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, από αυτά που περιγράφεις μάλλον έχει Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, με αποτέλεσμα η αναγωγή του γάλακτος απο το στομάχι στον οισοφάγο να προκαλεί καούρες και τσουξίματα. Θα ήταν χρήσιμο να γίνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου μετά απο τρεις ώρες νηστεία, ώστε να διαπιστωθεί αν πραγματικά πρόκειται για Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σε τι βαθμό. Μετά απο αυτό, θα μπορέσετε να αλλάξετε τον τρόπο αντιμετώπισης. Το υπερηχογράφημα, όμως, θα πρέπει να γίνει απο ειδικό ακτινολόγο με εμπειρία στα παιδιά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ. Έχω μεγάλη ανάγκη από μια εξακρίβωση. Το μικρό μου είναι 21 μηνών και έχει να θέμα με το αριστερό του πόδι. Δεν το πατάει σχεδόν καθόλου κάτω και το κρατάει με τις μύτες και τα δάχτυλα τα κρατάει ανοιχτά. Το έχω πάει σε ορθοπαιδικούς τρεις φορές, αλλά δεν βρίσκουν τίποτα. Έχουμε κάνει και τις απαραίτητες ακτινογραφίες. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Τι μου προτείνετε εσείς; H παιδίατρος λέει ότι πάει προς πλατυποδία, ενώ ο ορθοπεδικός μου λέει ότι μπορεί να διορθωθεί μόνο του μέχρι τριών. Θα ήθελα τη γνώμη σας. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά! 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, όπως καταλαβαίνεις, δεν μου είναι και πολύ εφικτό να απαντήσω σε ένα πρόβλημα που κανονικά θα πρέπει κάποιος γιατρός να το έχει δει κλινικά. Επίσης, έχεις πάει, όπως λες σε ειδικούς ορθοπεδικούς που αν μη τι άλλο είναι πιο αρμόδιοι για την διάγνωση. Επειδή νοιώθω ότι έχεις απελπιστεί, είναι η πρώτη φορά που θα προτείνω απο αυτή την στήλη όνομα ορθοπεδικού για παιδιά που τον θεωρώ πολυ έμπειρο και θα σου πρότεινα να απευθυνθείς σε αυτόν ακόμη και εκ μέρους μου. Το όνομα του είναι Τάσος Κανελλόπουλος και μπορείς να του τηλεφωνήσεις και να κλείσεις ραντεβού στο ΙΑΣΩ Παίδων στο τηλέφωνο 2106383070 ή 2106383072.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, έχω μία κόρη 16 μηνών και έχει μόνο δύο δόντια, τα οποία έβγαλε, όταν ήταν 12 μηνών. Πιστεύετε ότι πρέπει να πάω σε οδοντίατρο;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, τα πρώτα δόντια που είναι και τα προσωρινά είναι σε αριθμό είκοσι και μπορούν να ανατέλλουν μέχρι την ηλικία των τριών χρόνων. Συνήθως, τα πρώτα δόντια αρχίζουν να βγαίνουν μεταξύ έξι και εννέα μηνών, όμως, στην πράξη βλέπουμε πολλά παιδιά να τα βγάζουν με τελείως διαφορετική χρονική σειρά. Το δικό σου μωρό έχει λίγα δόντια, αλλά θα σου πρότεινα να περιμένεις λίγο ακόμη. Ειδικά, αν τα ούλα είναι πρησμένα και έχει πολλά σάλια και φαίνεται ότι είναι έντονη η οδοντοφυΐα είναι ακόμη ένας λόγος να περιμένεις. Ακόμη, αν υπάρχει κληρονομικότητα είναι πολυ πιθανό να ακολουθήσει το μωρό σου τον ίδιο δρόμο. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ. Το παιδί μου έχει παρουσιάσει πλαγιοκεφαλία πίσω δεξιά. Το έχω διαπιστώσει από όταν ήταν 3-4 μηνών και τώρα έγινε 6 μηνών, τον βάζω μόνο από την αντίθετη πλευρά και ακόμη να υποχωρήσει. Δεν έχει μετατοπιστεί το μέτωπο ούτε το αυτί. Είναι ανησυχητικό ή θα βελτιωθεί στην πορεία; Σας ευχαριστώ πολύ. 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητέ πατέρα αν η πλαγιοκεφαλία προήλθε απο την θέση που είχε το κεφαλάκι του μωρού τότε, έστω και αν τώρα του αλλάζετε θέση τακτικά, θέλει αρκετούς μήνες για να αποκατασταθεί. Αν καθώς περνάει ο χρόνος δεν βελτιώνεται θα πρέπει να εξεταστεί και νευρολογικά και ίσως να χρειασθεί και κάποια φυσιοθεραπεία.



Πηγή:tlife.gr