Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, η κόρη μου είναι 13 μηνών και έκανε κάποιες αιματολογικές εξετάσεις και είχε 67.4 λεμφοκύτταρα και 50 SGOT. Η παιδίατρος της και ο μικροβιολόγος μού είπαν να μην ανησυχώ κι ότι σ’ αυτές τις ηλικίες, ειδικά το SGOT είναι ανεβασμένο, εγώ, όμως, ανησυχώ, γιατί σε συνδυασμό με τα υψηλά λεμφοκύτταρα με τρομάζουν. Θα ήθελα την άποψη σας. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, σε αυτή την ηλικία τα λεμφοκύτταρα είναι αυξημένα και στην περίπτωση που ένα μωρό “περνάει” κάποια ίωση “στο πόδι”, όπως λέμε, δηλαδή κάτι χωρίς παθολογική σημασία. Επίσης, μετά απο ένα εμβόλιο, οι τρανσαμινάσες μπορεί να αυξηθούν για ένα μικρό διάστημα και αυτές χωρίς παθολογική σημασία.

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα γιατρέ! Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι που τόσα χρόνια το ψάχνουμε και θα ήθελα την γνώμη σας. Έχω μια κόρη 7 ετών και εδώ και 4 χρόνια, ανά 2 μήνες, μου βγάζει άφθες στο στόμα, κυρίως μετά από χορήγηση αντιβίωσης, αλλά και χωρίς. Μας είπαν ότι έχει ανοσοανεπάρκεια και ο μόνος τρόπος για να μάθουμε γιατί είναι τόσο συχνό αυτό το φαινόμενο είναι να κάνουμε εξετάσεις γενετικές. Ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο; Θα βρούμε τη ρίζα του προβλήματος; Τι μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, είναι αλήθεια ότι η πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί μία από τις αιτίες της εμφάνισης των αφθών στο στόμα. Η πτώση του ανοσοποιητικού μπορεί να είναι ακόμη και από στρες και ψυχολογικούς λόγους, από σωματική κόπωση, απο αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα. Η γνώμη μου είναι ότι, αφού είναι ένα πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί τόσο καιρό, καλό θα ήταν να γίνει ένας εργαστηριακός έλεγχος, μήπως και βρεθεί η αιτία του προβλήματος και γίνει η σωστή αντιμετώπιση ή αλλιώς να το κοιτάξετε και προς άλλες κατευθύνσεις. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλημέρα σας, η κορούλα μου είναι 24 μηνών. Δε μιλάει ακόμα πέρα από παπά(παπούτσια)μαμ,ντα,κούκα(κούκλα),κοίτα,(μαμά,μπαμπά,παππού: αυτά θα τα πει όταν μας δει συνειδητά, όμως, εδώ και ενάμιση μήνα, δείχνει με το δείκτη αυτό που θέλει με κάτι ακαταλαβίστικα ή με την πρώτη συλλαβή πχ.μπαμπάκι θα το πει μπα ή ακόμα και μουγκρητά. Μας κοιτάζει στο στόμα πολλές φορές προσπαθώντας να κουνήσει τη γλώσσα της, όπως εμείς, αλλά δεν καταφέρνει να πει όλη τη λέξη παρά μόνο κάποια συλλαβή.
Ήχους ζώων τους κάνει επίσης εδώ κι ενάμιση μήνα. Το μόνο καλό είναι ότι ακολουθεί οδηγίες και δείχνει πως αντιλαμβάνεται πολύ περισσότερα βέβαια από όσα λέει. Με λίγα λόγια, γιατρέ μου, όλα αυτά εδώ και ενάμιση μήνα. Αξίζει να σας αναφέρω ότι στους 19 μήνες την πήγαμε σε αναπτυξιολόγο, γιατί ούτε εντολές έδειχνε να καταλαβαίνει και μας είπε για “μάλλον σφαιρική αναπτυξιακή καθυστέρηση”. Η αλήθεια είναι ότι δεν είδε αυτιστικά στοιχεία, γιατί η μικρή μιμείται είναι πολύ κοινωνική κάνει γεια και στέλνει φιλιά σε όλους κι επίσης ακούει καλά.Της έγραψε εργοθεραπείες από τον Ιούλιο που τελικά είναι παιχνίδια, όπως παραδείγματος χάρη τσουλήθρα κλπ. Θα την πάμε για επανεκτίμηση την άλλη εβδομάδα. Με ανησυχεί πολύ μήπως δεν εξελιχθεί η ομιλία της κι έχει τελικά νοητική υστέρηση,για αυτό κατακτά πράγματα πολύ αργότερα από συνομήλικα. Δεν ξέρω αν με τον παιδικό θα βοηθιόταν γιατί είμαι αρχές εγκυμοσύνης και φοβάμαι με τον κορονοϊό. Θα ήθελα την γνώμη σας. 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, απο ό,τι μου περιγράφεις δεν φαίνεται το μωρό σου να έχει κάποιο πρόβλημα, διότι αυτά που κάνει, είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα, ίσως με μια μικρή καθυστέρηση, την οποία συναντάμε πολλές φορές. Η γνώμη μου είναι σε αυτές τις περιπτώσεις το μωρό να ξεκινάει παιδικο σταθμό, διότι συνήθως στους πρώτους τρεις μήνες διαπιστώνουμε πολύ μεγάλη πρόοδο. Αν στους τρεις μήνες δεν υπάρξει πρόοδος, τότε θα πρέπει να το κοιτάξετε ξανά και με άλλες εξετάσεις. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, έχω ένα παιδί, το οποίο έχει άσθμα και ιστορικό. Έχει νοσηλευτεί από μικρό πολλές φορές και έχει πάρει κορτιζόνη τόσο από φλέβα, όσο και από το στόμα. Η αλήθεια είναι πως πολυ ευάλωτο σαν παιδί και με οποιαδήποτε ίωση πέφτει το οξυγόνο του. Με την μάσκα έχουμε πρόβλημα, γιατί δεν μπορεί πολλή ώρα, με αποτέλεσμα να φοβάμαι να τον πάω στο σχολείο. Τι θα μπορούσα να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, δεν με βοηθάς και πολύ, διότι δεν μου γράφεις ποια είναι η ηλικία του παιδιού σου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Πάντως, σε γενικές γραμμές, τα παιδιά με άσθμα δεν σταματάνε το σχολειο, καθώς και δεν πρέπει να του στερήσουμε την πρόοδο του, αλλά και πολλές μελέτες, τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι τα παιδιά με άσθμα που πηγαίνουν στο σχολειο, τελικά καταφέρνουν να ξεπεράσουν το πρόβλημα, έστω και μετά από επανειλημμένες λοιμώξεις. 
Επίσης, υπάρχει και προληπτική θεραπεία που μπορεί να την παίρνει για κάποιους μήνες του χειμώνα, προκειμένου να μειωθούν οι κρίσεις του άσθματος ή να γίνουν και πιο ελαφριές.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, έχω δίδυμα κοριτσάκια , τα οποία είναι 6 μηνών. Η δεύτερη εδώ και 2 μέρες δεν τρώει σωστά το πρωί, έφαγε 200 γραμμάρια μετά 50 και τα άλλα γεύματα πάλι 50 και γκρινιάζει, κλαίει δεν θέλει, ενώ η κοιλιά τις γουργουρίζει. Τι φταίει; 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, δεν βοηθάς, διότι τα στοιχεία που αναφέρεις είναι πολυ λίγα. Σε πρώτη φάση, σκέφτομαι μήπως έχει δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας ή μήπως κάνει Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και αισθάνεται καούρες και τσουξίματα, γι’ αυτό και απεχθάνεται το γάλα. Προς αυτές τις κατευθύνσεις, θα πρέπει να το ψάξετε αρχικά και μετά θα δείτε ποιες άλλες εξετάσεις, θα πρέπει να κάνετε. 

 

 

 



Πηγή:tlife.gr