Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – Ισχυρή κακοκαιρία την 28η Οκτωβρίου…! (video)

Μεγάλη απόκλιση είχαμε μεταξύ των ελάχιστων θερμοκρασιών της χώρας χτες νωρίς το πρωί, με τις τιμές της θερμοκρασίας στα βορειοδυτικά να βρίσκονται κάτω από το μηδέν, την ίδια ώρα όπου στα νότια καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του αυτόματου δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Βλάστη Κοζάνης και στη Βωβούσα Ιωαννίνων με -0.3 βαθμούς και η υψηλότερη στο Καστελλόριζο με 22.3 βαθμούς Κελσίου.

Δεν είναι αυτό όμως το αξιοσημείωτο, μιας και αφενός είναι κάτι σύνηθες για την εποχή, λόγω τοπογραφικών παραγόντων και ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας και αφετέρου περισσότερο πρέπει να μας απασχολεί το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο έχει ήδη δημιουργηθεί στην Ιταλία και κινείται γρήγορα ανατολικά προς τη χώρα μας και θα ξεκινήσει να μας επηρεάζει από απόψε τη νύχτα, μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης και παρότι θα είναι σύντομη, αναμένεται να δώσει τοπικά έντονα φαινόμενα, βροχές, καταιγίδες, πολλούς κεραυνούς, πιθανές χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους που θα φτάνουν και τα 8 μποφόρ στο Ν. Αιγαίο, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ δεν είναι απίθανο να δούμε πάλι φαινόμενα υδροστρόβιλων ή ανεμοστρόβιλων, σε θαλάσσιες και μη περιοχές αντίστοιχα, όπως στις πρόσφατες κακοκαιρίες που είχαμε.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι καθώς αναμένεται να πέσει πολύ νερό, με τα εκτιμώμενα ύψη βροχής να ξεπεράσουν τοπικά τους 300 τόνους νερού ανά στρέμμα και δεδομένου ότι τα εδάφη είναι αρκετά κορεσμένα από τις προηγούμενες βροχές, ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων θα είναι για άλλη μια φορά ιδιαίτερα αυξημένος, οπότε συνιστάται προσοχή και τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας, χωρίς φυσικά να μας πιάνει πανικός.

Πιο συγκεκριμένα, με έντονα φαινόμενα θα επηρεαστούν:
1. Από σήμερα αργά το βράδυ το Ιόνιο, με έμφαση στα νησιά του Κεντρικού και Ν. Ιονίου και πιθανώς τοπικά η Ν. Πελοπόννησος.
2. Από αύριο το ξημέρωμα, η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η Κρήτη, πολύ γρήγορα η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και η Εύβοια.
3. Από το μεσημέρι η Θεσσαλία, οι Σποράδες, νότια τμήματα της Ηπείρου και οι Κυκλάδες.
4. Από το απόγευμα τα Δωδεκάνησα και το Β/Α Αιγαίο.
5. Από το βράδυ η Κεντρική και η Α. Μακεδονία και η Θράκη, με μικρότερης όμως έντασης φαινόμενα, συγκριτικά με τις προαναφερθείσες περιοχές.

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται:
1. Από αύριο το απόγευμα στο Ιόνιο και τα δυτικά
2. Από το ξημέρωμα της Πέμπτης στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη
3. Από το απόγευμα της Πέμπτης στα υπόλοιπα.

ΣΗΜΕΡΑ
Καλοκαιρία σε όλη τη χώρα, με ηλιοφάνεια και λίγες συννεφιές κυρίως στα δυτικά, όπου από αργά το βράδυ όμως θα παρουσιάσει μεταβολή ο καιρός, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κεντρικό και Ν. Ιόνιο και πιθανώς τοπικά στη Ν. Πελοπόννησο.

ΑΤΤΙΚΗ
Ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές μετά το μεσημέρι, μεταβλητοί ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασία έως 24 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λιακάδα, μεταβλητοί ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασία έως 21 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Κακοκαιρία, με τοπικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές, με εξαίρεση τα βορειοδυτικά. Αρχικά, στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη και σύντομα στη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το μεσημέρι, στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, σε νότια τμήματα της Ηπείρου και στις Κυκλάδες. Από το απόγευμα, στα Δωδεκάνησα και το Β/Α Αιγαίο και από το βράδυ στην Κεντρική – Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι από νότιες κι ανατολικές διευθύνσεις θα πνέουν πολύ ισχυροί στα 5-7 και στο Ν. Αιγαίο θυελλώδεις έως 8 μποφόρ και θα πέσει αισθητά η θερμοκρασία, αφού δε θα ξεπεράσει τους 20-21 βαθμούς.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

www.ert.grΠηγή ert.gr