Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – «Υψηλές θερμοκρασίες, νοτιάδες, υγρασία, σκόνη… αλλά και βροχές θα έχει η νέα εβδομάδα!» (video)

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι νοτιάδες και η αφρικανική σκόνη, καθώς και η αυξημένη υγρασία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του Σαββατοκύριακου, με τη μέγιστη να έχει φτάσει τους 36.2 βαθμούς χτες στο Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου, ενώ στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη, το Α. Αιγαίο και τη Β/Α Θράκη σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Κάπως έτσι αρχίζει και η νέα εβδομάδα, στην οποία έρχονται να προστεθούν και οι βροχές…

ΣΗΜΕΡΑ
Λίγες συννεφιές, πυκνότερες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές τη νύχτα στα βορειοδυτικά, τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες και μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι νοτιάδες θα φτάνουν στο Ιόνιο τα 5-6 μποφόρ τοπικά με σταδιακή εξασθένηση και μόνο στα νοτιοανατολικά θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα κεντρικά και νότια θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους και τους 33-35 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ
Συννεφιά, κατά τόπους πιο πυκνή, περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες και μεταφορά σκόνης. Άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και σταδιακά νοτιάδες έως 4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 31 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρόμοιος καιρός, άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και το μεσημέρι – απόγευμα νοτιάδες 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 30 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ – ΤΡΙΤΗ
Αρχικά στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία και σταδιακά στα υπόλοιπα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα έχουμε τοπικές βροχές, καθώς και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγη συννεφιά κατά διαστήματα πυκνότερη, ενώ θα έχουμε και μεταφορά σκόνης στις περισσότερες περιοχές. Νοτιάδες και από το βράδυ βοριάδες στα 3-5 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια, δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5, τοπικά και 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, εκτός από τα δυτικά όπου θα σημειώσει μικρή πτώση.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Τοπικές βροχές, ή και μεμονωμένες καταιγίδες το πρωί, θα έχουμε και την Τετάρτη στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, με σταδιακή όμως βελτίωση. Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 3-5, τοπικά στα νότια και 6 μποφόρ και θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Την Πέμπτη είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές στα βόρεια, ενώ θα έχουμε και τοπικά περιορισμένη ορατότητα το βράδυ και νωρίς το πρωί, οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Πιθανές ασθενείς βροχές θα έχουμε και την Παρασκευή στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη, ενώ το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί και το Σάββατο αναμένεται καλός και θα έχουμε τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά, τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα φτάνουν πάλι στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο δε θα μεταβληθεί σημαντικά.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου
Μετεωρολόγος της ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

www.ert.grΠηγή ert.gr