Η Ουκρανία ανέστειλε τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω ενός εκ των δύο βασικών αγωγών της στην Σοχρανίφκα, εντείνοντας την ανησυχία στις Βρυξέλλες. Ο διαχειριστής συστήματος κήρυξε -όπως ανακοίνωσε- “κατάσταση ανωτέρας βίας”, καθώς ο αγωγός έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, απ’ όπου μεταφέρεται στην Ευρώπη το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Ουκρανία αποφάσισε να κλείσει τον έναν από τους δυο κύριους αγωγούς της Ουκρανίας που μεταφέρει το αέριο από τη Gazprom στην Ευρώπη, καθώς υπάρχει πρόβλημα στο βασικό σημείο εξόδου, το οποίο είναι στα βορειοανατολικά, κοντά στο Χάρκοβο όπου γίνονται σφοδρές επιθέσεις. Υπήρχε η σκέψη για μια εναλλακτική λύση έτσι ώστε να πάει στον άλλο αγωγό αυτή η ροή του φυσικού αερίου, όμως η Gazprom ανακοίνωσε ότι αυτό είναι τεχνικά αδύνατο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ενεργειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης ως ανάχωμα απέναντι στο ρωσικό εκβιασμό, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα El Pais.
Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει καθιέρωση τηλεργασίας έως τρεις φορές την εβδομάδα, κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους, μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χλμ την ώρα και κάποιες Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις. Πιθανότερη ημερομηνία παρουσίασης φέρεται η 18η Μαΐου, ώστε να υπάρχει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο της επεξεργασίας του από τα κράτη-μέλη έως τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Αζοφστάλ, ενώ την Τρίτη οι Ρώσοι χτύπησαν με υπερηχητικούς πυραύλους εμπορικό κέντρο στην Οδησσό, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας νεκρός και τραυματίες μεταξύ αμάχων.

Από την άλλη, οι Ουκρανοί, χτύπησαν ρωσικό σκάφος στη Μαύρη Θάλασσα, που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για εορτασμούς του πολεμικού ναυτικού. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βράδυ της Τρίτης (10/5) εξήρε την «υπεράνθρωπη δύναμη» των ουκρανών στρατιωτικών.
«Είμαι ευγνώμων σε όλους τους υπερασπιστές μας, που αντιστέκονται και δείχνουν αληθινά υπεράνθρωπη δύναμη για να διώξουν τον στρατό των εισβολέων», είπε ο αρχηγός του κράτους, επισημαίνοντας πως η χώρα του πολεμάει εναντίον αυτού που «κάποτε» θεωρείτο ο «δεύτερος ισχυρότερος στρατός στον κόσμο». Παρά ταύτα είπε πως δεν θέλει να δείξει ευφορία ή «υπερβολικά συναισθήματα». «Δεν είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα πίεσης όταν αναμένονται νίκες σε εβδομαδιαία και ακόμη και ημερήσια βάση», υποστήριξε.
Τόνισε τις αναφορές του ουκρανικού γενικού επιτελείου περί ανακατάληψης εδαφών στο Χάρκοβο. Οι εισβολείς «σταδιακά» διώχνονται από την περιοχή, διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι.
«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κάνουν το παν για να απελευθερώσουν τη χώρα μας και τον λαό μας. Όλες οι πόλεις μας θα απελευθερωθούν, η Χερσώνα, η Μελιτόπολη, η Μπερντιάνσκ, η Μαριούπολη κι όλες οι άλλες».
Οι ουκρανοί επιτελείς διατείνεται πως ανακαταλήφθηκαν αρκετές πόλεις, κάτι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Μόσχα: Αυτονομιστές έφθασαν στα όρια της Λουγκάνσκ

Εν τω μεταξύ, φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προέλασαν ως τα σύνορα της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις για να κυριεύσει ολόκληρο τον ανατολικό τομέα της χώρας, έναν από τους βασικούς σκοπούς του πολέμου που εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, η μικρή πόλη Ποπάσνα, όπου διεξάγονταν σφοδρές μάχες ως πρότινος, «εκκαθαρίστηκε» από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Η Μόσχα έχει ήδη διαμηνύσει πως σκοπός της είναι να αποσπάσει ολόκληρο το Λουγκάνσκ από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Σερχίι Χαϊντάι διέψευσε τη ρωσική ανακοίνωση περί προέλασης, κάνοντας λόγο για «φαντασίωση». Οι ουκρανοί στρατιωτικοί χρειάστηκε να αποσυρθούν από την Ποπάσνα, παραδέχθηκε, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν διασπάσει τις άμυνες, πρόσθεσε μέσω Telegram. Δεν έγινε πιο σαφής.

Χθες Τρίτη ο ουκρανός ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Ονούφριος απηύθυνε έκκληση στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επιτρέψει, σαν καλός χριστιανός όπως το έθεσε, στους πολιορκημένους στη χαλυβουργία Αζοφστάλ να φύγουν, είτε προς περιοχές ελεγχόμενες από τις ουκρανικές αρχές ή προς κάποιο τρίτο κράτος. Ουκρανοί αξιωματούχοι διατείνονται ότι στις εγκαταστάσεις παραμένουν περίπου 100 άμαχοι. Ρωσικές πηγές λένε ότι στο αχανές εργοστάσιο βρίσκονται οχυρωμένοι 2.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, ακροδεξιοί και ξένοι μισθοφόροι, που έχουν απορρίψει τις επανειλημμένες προσφορές του ρωσικού στρατού να καταθέσουν τα όπλα για να ζήσουν.

Βαρύς ο απολογισμός θυμάτων του πολέμου

Κι ενώ ο πόλεμος οδεύει στην 11η εβδομάδα του, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.381 άμαχους, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία, εκ των οποίων κάπου 1.000 σκοτώθηκαν μόνο στη Μαριούπολη.

Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων όμως πιθανότατα είναι πολύ βαρύτερος, δεδομένου πως είναι αδύνατη οποιαδήποτε ολοκληρωμένη καταγραφή τους εν μέσω εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, η σύρραξη ξερίζωσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ουκρανίας. Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων έχει φθάσει τα οκτώ εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ)· ενώ 5,9 εκατ. άνθρωποι έχουν καταφύγει σε χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

www.ertnews.grΠηγή: ert.gr