Ουκρανία: Κατάσχεση ρωσικού δεξαμενόπλοιου σε λιμάνι της Οδησσού

Σε νέα όξυνση οδηγούνται οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, ύστερα από την κατάσχεση ρωσικού δεξαμενόπλοιου σε λιμάνι της Οδησσού.

Σύμφωνα με το Κίεβο, το ρωσικό δεξαμενόπλοιο είχε αναμειχθεί το Νοέμβριο στην κατάσχεση τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων από τη Ρωσία στα στενά του Κερτς.

Η Ρωσία, σε μία πρώτη αντίδραση, προειδοποίησε την Ουκρανία ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν κρατηθούν «όμηροι» Ρώσοι πολίτες.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου. Οι σχέσεις ΡωσίαςΟυκρανίας παραμένουν τεταμένες από το 2014, όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία.

Τo ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το πλήρωμα του τάνκερ ενδέχεται να είναι 11-16 ναυτικοί. Το ρωσικό πλοίο ανήκει στην εταιρεία «Altomar shipping», ενώ ο πλοιοκτήτης ανακοίνωσε ότι πλήρωμα του τάνκερ επιστρέφει πίσω.

Η κατάσχεση τον Νοέμβριο των τριών ουκρανικών πλοίων και η κράτηση από τη Ρωσία των 24 Ουκρανών μελών των πληρωμάτων οδήγησε σε κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις αρχές του μήνα, είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

www.ert.grΠηγή ert.gr