Ουγγρικό δικαστήριο απέρριψε την έκδοση του Γκρούεφσκι

Ουγγρικό δικαστήριο απέρριψε την Πέμπτη σε πρώτο βαθμό την έκδοση του πρώην πρωθυπουργού της άλλοτε ΠΓΔΜ και νυν Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος είχε διαφύγει από τη χώρα του τον Νοέμβριο για να αποφύγει να εκτίσει ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί για κατάχρηση εξουσίας.

«Δεν υφίστανται οι συνθήκες για να εκδοθεί βάσει του διεθνούς εντάλματος σύλληψης και του αιτήματος έκδοσης που έχει υποβάλει η Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε η δικαστής Έβα Βαρέγκι έπειτα από σύντομη ακροαματική συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στη Βουδαπέστη.

Ο 48χρονος Γκρούεφσκι, ο οποίος φορούσε κασκέτο και γυαλιά ηλίου, έφυγε ελεύθερος από το δικαστήριο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι.

Ο Γκρούεφσκι διέφυγε στα μέσα Νοεμβρίου στην Ουγγαρία ενώ επρόκειτο να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών στη χώρα του επειδή είχε αποκτήσει για προσωπική του χρήση, αλλά με δημόσια κεφάλαια, μια Mercedes αξίας 600.000 ευρώ.

Τα Σκόπια δεν έχουν έκτοτε σταματήσει να ζητούν την έκδοση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος είναι κατηγορούμενος και σε άλλες υποθέσεις διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας και τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η Ουγγαρία, ο εθνικιστής και συντηρητικός πρωθυπουργός της οποίας Βίκτορ Ορμπάν θεωρείται φίλος του Γκρούεφσκι, τού είχε χορηγήσει τον Νοέμβριο άσυλο, θεωρώντας ότι η ζωή του θα κινδύνευε στις φυλακές της χώρας του.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή ert.gr