Ικανοποιητική πορεία σε Ελλάδα και Ρουμανία καταγράφουν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ΟΤΕ το δ’ τρίμηνο του 2019, ενώ η διοίκηση εκτιμά ότι ο οργανισμός θα συνεχίσει να παρουσιάζει θετική πορεία στα έσοδα του, χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για τις ευρυζωνικές  υπηρεσίες και τις υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

«Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπεγράφη πριν λίγες μέρες στον ΟΤΕ, μας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί, προς όφελος της εταιρείας και των ανθρώπων μας» τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ κ. Mιχάλης Τσαμάζ.

Σε ποσοστό 7% αυξήθηκαν το δ’ τρίμηνο του 2019 τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου OTE και διαμορφώθηκαν σε 1.040,8 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας μια σημαντική ενίσχυση των εσόδων στην Ελλάδα κατά 2,6% και στη Ρουμανία κατά 19,3%, λόγω της ολοκλήρωσης έργων ICT.  Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), διαμορφώθηκαν σε 683,8 εκατ. ευρώ, το δ’ τρίμηνο του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2018.

Μέρισμα 0,55 ευρώ ανά μετοχή

Στα 400 εκατ. ευρώ ο στόχος για την Πολιτική Αμοιβών Μετόχων για το 2020 με το Προτεινόμενο Μέρισμα να ανέρχεται στα 0,55 ευρώ ανά μετοχή.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου και έτους 2019, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, κ. M. Τσαμάζ, ανέφερε: «Οι επιδόσεις μας το τελευταίο τρίμηνο ήταν το επιστέγασμα μίας πολύ δυνατής χρονιάς. Δικαιώνουν τη στρατηγική που υλοποιούμε με αποφασιστικότητα και συνέπεια επί σειρά ετών. Είμαι ικανοποιημένος από την αύξηση εσόδων και την ισχυρή κερδοφορία στην Ελλάδα σε επίπεδο έτους, καθώς και από τη σημαντική βελτίωση κατά το τελευταίο τρίμηνο στη Ρουμανία. Ωστόσο, αυτό που με κάνει υπερήφανο είναι η πρόοδος που έχουμε επιτύχει στη διαδικασία μετασχηματισμού του ΟΤΕ. Στο περιβάλλον και στον κλάδο μας συντελούνται θεμελιώδεις αλλαγές και ήδη λαμβάνουμε δραστικά μέτρα ώστε να καταστήσουμε τον οργανισμό πιο ευέλικτο, να εξορθολογίσουμε τα κόστη μας και να αναπτύξουμε νέες πηγές εσόδων. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπεγράφη πριν λίγες μέρες στον ΟΤΕ, μας δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουμε βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί, προς όφελος της εταιρείας και των ανθρώπων μας, ενώ η διαρκής ενίσχυση των ταμειακών ροών μας παρέχει τους πόρους που χρειάζονται για να επενδύσουμε στις ανάγκες των πελατών μας και της νέας ψηφιακής εποχής, να επιβραβεύσουμε τους ανθρώπους μας και να ανταμείψουμε τους μετόχους μας».

Θετικές προοπτικές για τον όμιλο χάρη στη βελτίωση του κλίματος

Καθώς το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται, o OTE αναμένεται ότι θα συνεχίσει να παρουσιάζει θετική πορεία στα έσοδά του χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για τις ευρυζωνικές του υπηρεσίες και τις υπηρεσίες δεδομένων κινητής, αποτέλεσμα της τεχνολογικής του υπεροχής, της συνεχούς αναβάθμισης των υποδομών του και της εστίασης στην εμπειρία του πελάτη. Στη Ρουμανία, οι προσπάθειες ανάκαμψης αποδίδουν, οδηγώντας σε σταδιακή βελτίωση. O OTE έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι ψηφιακοποίησης και μετασχηματισμού, με σκοπό να γίνει ακόμα πιο ευέλικτος, αποδοτικός και προσανατολισμένος στον πελάτη. Με το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε FTTC και 4G να έχει ολοκληρωθεί, η διοίκηση αναμένει οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία να διαμορφωθούν σε 600,0 εκατ. το 2020.

Χάρη στη λειτουργική του αποδοτικότητα σε όλους του τομείς, σε συνδυασμό με την εποχικότητα των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, ο ΟΤΕ αναμένει ότι οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα αγγίξουν φέτος τα 610 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 25% και οι ελεύθερες ταμειακές ροές τα 350 εκατ., λόγω των εξαιρετικά υψηλών εκτάκτων δαπανών. Λαμβάνοντας υπόψη την αναβολή της αναμενόμενης πληρωμής του 2019 για άδειες φάσματος, η αμοιβή των μετόχων για το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τα επίπεδα ρεκόρ των εκτιμώμενων πληρωμών για άδειες φάσματος και τα έξοδα αναδιάρθρωσης.

To άρθρο ΟΤΕ: Αυξημένα κέρδη το δ’ τρίμηνο δημοσιεύτηκε στο Newsit.gr .Πηγή:newsit.gr