Ολοκληρώθηκαν οι Συνεδριακές Διασκέψεις της ΚΕΔΕ: Στο επίκεντρο πανδημία – εμβόλιο – κινητικότητα

Δέκα Συνεδριακές Διασκέψεις με τη μορφή των τηλεδιασκέψεων πραγματοποίησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Οι θέσεις και οι προτάσεις που κατατέθηκαν στις διασκέψεις αυτές, θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση των επικαιροποιημένων θέσεων της ΚΕΔΕ, που θα κατατεθούν στον διάλογο με το Υπ. Εσωτερικών, κατά την κατάρτιση του νομοσχεδίου για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

Στις δέκα Συνεδριακές Διασκέψεις που έγιναν με όλες τις ΠΕΔ της Ελλάδας συμμετείχαν 674 Δήμαρχοι, αιρετοί και στελέχη των ΠΕΔ όλης της Ελλάδας.
Παρεμβάσεις έκαναν 130 αιρετοί.
Οι δέκα Συνεδριακές διασκέψεις διήρκεσαν, συνολικά, 80 ώρες
Τις παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές μέσω του επίσημου καναλιού της ΚΕΔΕ στο Youtube.
Στην τελευταία Διάσκεψη της Αττικής, πήραν μέρος 80 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, Δήμαρχοι, αιρετοί και στελέχη της ΠΕΔ.

«Σήμερα ολοκληρώνεται η συνεδριακή μας διαδικασία με τη διοργάνωση της 10ης κατά σειρά διάσκεψης, με τους Δήμους της Αττικής. Από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα η φωνή της Αυτοδιοίκησης ακούστηκε δυνατά, οι προτάσεις μας καταγράφηκαν και θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου μας με το Υπουργείο. Η σκληρή δουλειά όλων μας, αναδεικνύει την πρωτοπορία των πρωτοβουλιών για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που κοιτάζει το μέλλον για το καλό των πολιτών. Δουλεύουμε ενωμένοι, με αποφασιστικότητα και κοιτάζουμε μπροστά για τοπικές κοινωνίες με ανάπτυξη και Δήμους αποτελεσματικούς, οικονομικά ανεξάρτητους», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Παπαστεργίου.

Αντιμετώπιση της πανδημίας – Επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού

«Η ΚΕΔΕ, και ο κάθε Δήμαρχος ξεχωριστά, είμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πολιτών και με τις κοινωνικές μας δομές δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του και τώρα στις εορταστικές μέρες.
Διαθέτουμε στο Υπουργείο όλους τους μηχανισμούς των Δήμων στον σχεδιασμό για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, που θα ξεκινήσει με το νέο έτος. Πρότασή μας είναι αυτό να γίνει ακόμη και με παράλληλο μηχανισμό, σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους. Και φυσικά είμαστε παρόντες για να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία για την ανάγκη του εμβολιασμού αλλά και της πιστής τήρησης των υγειονομικών μέτρων μέχρι να μειωθούν οι τραγικές απώλειες και τα κρούσματα», είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Προτάσεις για Ισχυρή Αυτοδιοίκηση με οικονομική αυτοτέλεια, ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ενεργό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι οι αλλαγές στον 4412 και με τις προτάσεις της ΚΕΔΕ κινείται στη σωστή κατεύθυνση για μια πιο αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων.
«Η συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή σχεδιασμού του «Αντώνης Τρίτσης» είναι μια πρώτη σημαντική κίνηση για τον ρόλο που πρέπει να παίξουμε, όμως διεκδικούμε να έχουμε ενεργό ρόλο και στο νέο ΕΣΠΑ αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με τις προτάσεις που έχουμε ήδη καταθέσει στον διάλογο που ξεκίνησε το καλοκαίρι. Ειδικά για το «Α.Τρίτσης» έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο πρόταση να υπάρξει ένας δίκαιος και λογικός τρόπος κατανομής, έτσι ώστε κανείς Δήμος να μην μείνει εκτός χρηματοδοτήσεων και πιστεύω πως σύντομα θα υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις.
Διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει χωρίς μαξιμαλισμούς. Οι αλλαγές και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων στο νέο νομοσχέδιο για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση οφείλουν να γίνει με αντίστοιχη μεταφορά πόρων αλλά και του απαραίτητου προσωπικού. Θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο όσων συμβαίνουν στα όρια των Δήμων μας με τα αντίστοιχα εργαλεία» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.
Για το ΠΔΕ ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι όταν αφορά σε έργα τοπικής σημασίας και εντός των ορίων των Δήμων πρέπει να δίνεται απ’ ευθείας στους Δήμους.

Γιώργος Μαρκόπουλος, Πρόεδρος ΠΕΔ Αττικής – Δήμαρχος Γαλατσίου

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και Δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στο τεράστιο βάρος που σήκωσε η Τ.Α. και εξακολουθεί λόγω της πανδημίας την ίδια ώρα που οφείλει να εκσυγχρονιστεί αναζητώντας όμως πόρους. Ο κ. Μαρκόπουλος παρουσίασε τα σημεία που χρειάζονται παρεμβάσεις για να μπορέσει τη Τ.Α. να παραμείνει λειτουργική και αποτελεσματική:

Το ζήτημα της επιτάχυνσης της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Τον κώδικα δημοτικών υπαλλήλων.
Αρμοδιότητες και εμπλοκή των περιφερειών – μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – στις αρμοδιότητες και την λειτουργία των Δήμων. Το ξέρουμε από πρώτο χέρι όλοι μας, ο τρόπος που λειτουργεί η Αποκεντρωμένη δημιουργεί πολλές καθυστερήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ανακατανομή χρηματοδότησης ΚΑΠ, έγκριση προϋπολογισμών Δήμων και η ανταπόκρισή τους στις ανάγκες αυτών. Σημαντικό ζήτημα οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συναρτώμενοι με την ΑΠΟΓΡΑΦΗ.
Το ζήτημα της κινητικότητας, το οποίο απειλεί να παραλύσει βασικές λειτουργίες υπηρεσιών εξυπηρέτησης πολιτών.
3Κ, 8μήνα εκτός ΑΣΕΠ λόγω covid – επαναπρόσληψη των ήδη εκπαιδευμένων υπαλλήλων.

Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Εσωτερικών: Απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους για κάλυψη αναγκών – Βοηθήστε να τηρηθούν τα μέτρα για την πανδημία – Δώστε προσωπικά το παράδειγμα για τους εμβολιασμούς

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων εξετάζει την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους ως ακόμη ένα εργαλείο για την κάλυψη των αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κινητικότητα με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε επίσης ότι εξετάζει με θετική γνώμη το αίτημα των Δημάρχων να υπάρχει σύμφωνη γνώμη τους για την μετακίνηση Δημοτικών Υπαλλήλων όλων των ειδικοτήτων στο πλαίσιο της κινητικότητας, αναγνωρίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε έχει δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία των Δήμων.

Αλληλεγγύη στους αδύναμους και βοήθεια στον εμβολιασμό

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε την ανάγκη να ενταθούν οι δράσεις των Δήμων ειδικά τις μέρες των εορτών προς κάθε πολίτη που έχει ανάγκη. Επίσης ζήτησε την άμεση συμμετοχή των Δημάρχων στην προσπάθεια για τον μαζικό εμβολιασμό που θα αρχίσει μετά τις γιορτές ώστε «με το παράδειγμά σας να κάμψετε φοβίες και προβληματισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε, ότι πρέπει να συνεχίσει η συμβολή των Δήμων στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων δεδομένου ότι οι τραγικές απώλειες από κορoνοϊό δεν μπορούν να δημιουργήσουν κανέναν εφησυχασμό.

Θοδωρής Λιβάνιος, Υφυπουργός Εσωτερικών: Σύσταση νέου φορέα για τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, αναφέρθηκε στην σύσταση ενός νέου φορέα για τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, βάζοντας έτσι ένα τέλος στο προηγούμενο καθεστώς που ακόμη και απλές αποφάσεις δεν μπορούσαν να εκτελεστούν καθυστερώντας το έργο των Δήμων.

Ο κ. Λιβάνιος είπε ότι θα συσταθούν 7 τέτοιοι μηχανισμοί σε όλη τη χώρα ώστε πλέον οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι άμεσα εκτελεστές και η όποια προσφυγή να παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Με τον τρόπο αυτό θα επιταχυνθεί το έργο των Δήμων και όπως τόνισε ο Υφυπουργός σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα οριστούν ποιες κατηγορίες αποφάσεων θα πηγαίνουν αυτεπάγγελτα για έλεγχο και ποιες θα είναι άμεσα εκτελεστές και έτσι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω της εποπτείας. Φυσικά όποιο πρόσωπο ή φορέας με έννομο συμφέρον θα μπορεί να κάνει προσφυγή για τον έλεγχο νομιμότητας.

«Ο νέος αυτός φορέας θα είναι ανεξάρτητος από την ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών και συμβάλει στην αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών», επεσήμανε ο κ. Λιβάνιος.

Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών: Εξετάζεται νέα έκτακτη επιχορήγηση στους Δήμους – Πιθανή παράταση για τα ληξιπρόθεσμα

Ο Γ.Γ του Υπ.Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τους συνέδρους ότι το Υπ. Εσωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο για μια ακόμη έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων λόγω των ειδικών συνθηκών λόγω της πανδημίας, ύψους περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να ενημερώνουν σωστά το Μητρώο Απωλειών Εσόδων στο παρατηρητήριο ώστε να μπορούν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες τους.

Τέλος ο κ. Σταυριανουδάκης για τα ληξιπρόθεσμα είπε, ότι αν μέχρι τις 15/12/20 δεν υπάρχει υψηλή απορροφητικότητα είναι σε επικοινωνία με το Γενικό Λογιστήριο ώστε να δωθεί παράταση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2021″.

www.ert.grΠηγή ert.gr