Οι ηγέτες του κόσμου στο Παρίσι για τα 100 χρόνια από τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου (video)

Κάτω από δρακόντεια μέτρα είναι σήμερα το Παρίσι, με την κινητοποίηση 10.000 αστυνομικών για την ασφάλεια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων, που βρίσκονται στη γαλλική πρωτεύουσα για την επετειακή εκδήλωση της εκατονταετηρίδας από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ, υποδέχθηκαν τον έναν μετά τον άλλο τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που έφθασαν στο Παρίσι για τις εκδηλώσεις. Το απρόοπτο με τη γυμνόστηθη διαμαρτυρία των Femen προς την αυτοκινητοπομπή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εκφώνησε λόγο, για την ειρήνη, για τα διδάγματα που αποκομίζει η Ευρώπη από τις καταστροφικές συνέπειες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

AP Photo/Francois Mori, Pool

«Ας αθροίσουμε τις ελπίδες μας αντί να αντιτάσσουμε τους φόβους μας», τόνισε απευθυνόμενος στους 72 παγκόσμιους ηγέτες και τους κάλεσε να δώσουν τη «μάχη για την ειρήνη» αρνούμενοι «την αναδίπλωση, τη βία και την επιβολή».

Στην ομιλία του για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους ομολόγους του να αρνηθούν «τη γοητεία που ασκούν η αναδίπλωση, η βία και η επιβολή».

Στις έννοιες της πολυμέρειας και πολυπολιτισμικότητας είναι αφιερωμένο και το πρώτο «Φόρουμ για την Ειρήνη» που θα εγκαινιασθεί το απόγευμα στο κέντρο διαλέξεων της Βιλέτ στο 19ο διαμέρισμα των Παρισίων.

Μετά την εκδήλωση στην Αψίδα, οι προσκεκλημένοι θα έχουν γεύμα στο προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια με τα ειδικά λεωφορεία θα μεταφερθούν στη Βιλέτ για την έναρξη του Φόρουμ.

Ωθούμενος από την έννοια της πολυμέρειας, ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να παραχωρήσει τη θέση του στην Καγκελάριο Μέρκελ για να εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία.

Στο Φόρουμ δεν θα συμμετέχει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την ίδια ώρα θα μεταβεί στο κοντινό προάστιο των Παρισίων Σιρέν όπου ευρίσκεται ένα νεκροταφείο Αμερικανών στρατιωτών.

Να σημειωθεί ότι χθες ακύρωσε τη μετάβασή του στο αμερικανικό νεκροταφείο στο Μπουά Μπελό (Bois Belleau) λόγω κακοκαιρίας, θέμα για το οποίο έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις από Αμερικανούς συμπολίτες του.

Μετά την επίσκεψή του στη Σιρέν, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον.

O πρωθυπουργός θα συμμετέχει στην τελετή που πραγματοποιείται στην Αψίδα του Θριάμβου για την εκατονταετηρίδα από την ανακωχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες θα παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση.

AP Photo/Christophe Ena

Τρεις περιοχές στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι εντελώς αποκλεισμένες από την κυκλοφορία: γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, γύρω από το προεδρικό μέγαρο και γύρω από την Βιλέτ όπου θα γίνει το «Φόρουμ για την Ειρήνη».

Με ειδικά πούλμαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι έχουν μεταφερθεί στην Αψίδα του Θριάμβου για την επετειακή εκδήλωση γύρω από την άσβεστη φλόγα του Αγνώστου Στρατιώτη.

Λόγω της σχετικής κακοκαιρίας με λίγη βροχή στο Παρίσι, ειδικές εγκαταστάσεις με υπόστεγα, έχουν τοποθετηθεί στην πλατεία των Ηλυσίων μπροστά από την Αψίδα.

AP Photo/Michel Euler

Γύρω στους 2.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, στους οποίους θα πρέπει να προστεθεί η ασφάλεια που συνοδεύει τον Ντόναλντ Τραμπ (700 άτομα), καθώς και τα μέλη της ασφάλειας του Βλαντιμίρ Πούτιν.  Οι αυτοί δύο ηγέτες είναι οι μόνοι που δεν θα περάσουν σήμερα από το προεδρικό μέγαρο μετέβησαν μόνοι τους κατ’ ευθείαν στην Αψίδα.

AP Photo/Jacquelyn Martin

Στον εκθεσιακό χώρο της Βιλέτ βρίσκονται ήδη 2.600 αστυνομικοί για την προστασία του χώρου κατά τη διάρκεια του Φόρουμ και της συναυλίας της Φιλαρμονικής που θα δοθεί μετά τη λήξη του.

Να σημειωθεί επίσης, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις είναι επί ποδός γιατί στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ ( Republique) προβλέπεται να πραγματοποιηθεί διαδήλωση κατά του Τραμπ στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι μπορεί να δώσουν εκεί ραντεβού 200-400 ακτιβιστές (Black Blockers).

Είναι η πλέον μεγάλη κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων που έχει γνωρίσει το Παρίσι μετά την οργάνωση της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα COP21 το 2015, που όμως τότε ήταν η περίοδος μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο κόσμος που θέλει να ζήσει τις μοναδικές αυτές επετειακές στιγμές και έχει ήδη συγκεντρωθεί στη λεωφόρο των Ηλύσιων έχει τοποθετηθεί σε απόσταση 200-300 μέτρων και θα παρακολουθήσει την τελετή από γιγαντοοθόνες.

Για λόγους ασφάλειας τα μέτρα είναι δρακόντεια και είναι δύσκολο για το κοινό να πλησιάσει την Αψίδα, οι δε δημοσιογράφοι είναι καταδικασμένοι να δουλέψουν εξ αποστάσεως.

Η γυμνόστηθη διαμαρτυρία

Τρία μέλη της οργάνωσης Femen συνελήφθησαν αφού παραβίασαν σήμερα τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής των επισήμων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που διεξάγονται στο Παρίσι για την εκατονταετηρίδα από το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, τη στιγμή που ανέβαινε τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων το αυτοκίνητο του αμερικανού προέδρου Τραμπ, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

AP Photo/Jacquelyn Martin

Δύο γυμνόστηθες ακτιβίστριες, που είχαν γράψει στα στήθη τους «Hypocrisy parad» (Παρέλαση υποκρισίας) και «Gangsta party» (Πάρτι γκάνγκστερ), πήδηξαν πάνω από τους φράκτες ασφαλείας τη στιγμή που το αυτοκίνητο του Τραμπ περνούσε μπροστά από το κοινό λίγο πριν από τις 11 π.μ.. Μια τρίτη γυμνόστηθη γυναίκα, που βρισκόταν λίγο πιο ψηλά στη λεωφόρο, έκανε το ίδιο.

Συνελήφθησαν και οι τρεις, η μία στο οδόστρωμα, οι δύο άλλες αφού αποκλείσθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά τους φράκτες, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αστυνομία.

AP Photo/Jacquelyn Martin

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters, ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Άγις Μενούτης

www.ert.grΠηγή: ert.gr