Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η επικράτεια στην οποία η χώρα μας ασκεί κυριαρχία επεκτείνεται σημαντικά, σχολίαζαν διπλωματικοί κύκλοι δίνοντας στη δημοσιότητα τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας από τα 6 στα 12 στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Τα επόμενα βήματα

-Έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (για το κλείσιμο των κόλπων και χάραξη «ευθειων γραμμές βάσης» στην περιοχή)
– Ψήφιση νόμου από το Κοινοβούλιο

«Η σημαντική αυτή εξέλιξη εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της χώρας να ασκεί τα δικαιώματα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και να επιδιώκει συναινέσεις με γειτονικές χώρες», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για την επέκταση αυτή η Ελλάδα, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας που προωθεί με τις δύο γειτονικές της χώρες, ενημέρωσε εγκαίρως τις Κυβερνήσεις Ιταλίας και Αλβανίας.

«Δεν αρκεί να ξέρουμε ότι έχουμε ένα δικαίωμα, χρειάζεται να ασκείται. Όχι να παραμένει πάντα ένα δικαίωμα, που ποτέ δεν ασκείται», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σχολιάζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ την άτυπη σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο, τονίζει ότι η μεγάλη αργοπορία της κυβέρνησης που επί μήνες δήλωνε ότι η διεκδίκηση κυρώσεων προς την Τουρκία «δεν αποτελεί στρατηγική της επιλογή», κοστίζει τώρα ακριβά στη χώρα και συμπληρώνει: «Τουλάχιστον, αναμένουμε η Ελλάδα να συμμετάσχει πλέον άμεσα, ενεργά και ουσιαστικά στις προσπάθειες της ΕΕ για επανεκκίνηση του ευρωτουρκικού διαλόγου την επόμενη περίοδο, απαιτώντας ταυτόχρονα ξεκάθαρες αποφάσεις για εφαρμογή κυρώσεων στην Τουρκία, σε περίπτωση που οι προσπάθειες αυτές αποτύχουν».

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Είναι ώρα για πίεση προς τους εταίρους μας, ώστε να υπάρξουν επιτέλους αποφάσεις. Όχι άλλες καθυστερήσεις», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σχολιάζει: «Τα ίδια Παντελάκη μου….» στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ με τις γνωστές δηλώσεις «συμπάθειας». Διαψεύδονται μια ακόμη φορά οι κάλπικες προσδοκίες των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ περί κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

«Το λέω για να το καταλάβουν οι τηλεθεατές. Αντίμετρα στην Τουρκία. Αυτό που θα πονέσει την Τουρκία σήμερα είναι να επιβληθούν από την πλευρά μας αντίμετρα οικονομικής φύσεως», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η «διπλωματική απομόνωση του Ερντογάν» μέσω των κυρώσεων που μάταια ανέμενε ο κύριος Δένδιας, απεδείχθη όνειρο θερινοτάτης νυκτός», αναφέρει το ΜΕΡΑ 25.

Με αφορμή παλαιότερες αναρτήσεις άρθρων του από κάποιους για τα ελληνοτουρκικά, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης διευκρινίζει ότι οι τότε συνθήκες δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις σημερινές και δε μπορεί να τον αντιπροσωπεύουν οι τότε απόψεις του.

«Σήμερα ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει μια άκρως επιθετική και απειλητική πολιτική από την Τουρκία του Ερντογάν και εγώ ως Έλληνας δεν είναι δυνατόν να μην είμαι στρατευμένος στην υπεράσπιση των Δικαίων μας», δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Πηγή: EΡΤ

www.ert.grΠηγή ert.gr