Οι δηλώσεις του Ν. Κοτζιά και του πρωθυπουργού από την τελετή παραλαβή-παράδοσης του ΥΠΕΞ (video)

Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών μετά το τέλος της οποίας αναμένεται κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Κοτζιά. «Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του «Μακεδονικού» με την υποστήριξή σας κύριε πρωθυπουργέ, φεύγω ευχαριστημένος», είπε ο κ. Κοτζιάς στην ομιλία του. Ο πρωθυπουργός από την πελυρά του αναφέρθηκε στα σημαντικά επιτεύγματα επί υπουργίας Κοτζιά μιλώντας με θερμά λόγια για τον απερχόμενο υπουργό τόσο για έργο του, όσο για τις ικανότητές του αλλά και για την «υψηλή αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τον διακρίνει», όπως είπε. Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και με πολιτικό όρκο, ορκίστηκε ως υπουργός Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την «ευκαιρία που μου έδωσε να αναμετρηθώ με τα προβλήματα της Εξωτερικής Πολιτικής».

«Μπορέσαμε και κάναμε ένα βήμα στο Μακεδονικό. Ζούμε την ίδια παραδοξολογία: Να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής έχουμε κανει ένα βήμα ελπίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Στη συνέχεια αναμένεται κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Νίκο Κοτζιά.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών 

«Διατηρήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι «άραμε τη ρετσινιά της μη λύσης του Κυπριακού που είχαμε. Φτάσαμε πολύ κοντά στην πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

«Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλει», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» για να συμπληρώσει ότι «Μπορώ να ενημερώσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ειδικά κονδύλια ευρώ προς ευρώ».

Η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα

Στο Προεδρικό Μέγαρο, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός αστειευόμενος είπε, «Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, πήρα υπουργείο».

Στο υπουργείο Εξωτερικών τον υποδέχθηκε ο Νίκος Κοτζιάς με τους δύο άνδρες να έχουν θερμή χειραψία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο 1ο όροφο του ΥΠΕΞ για την  τελετή παραλαβή-παράδοσης.

Χθες, μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και στη σκιά της παραίτησης Κοτζιά, ο κ.Τσίπρας έβαλε τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές ή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το θέμα έχει λήξει και έπλεξε το εγκώμιο του κ. Κοτζιά, δηλώνοντας ότι δεν θα δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής του, καθώς είναι προσωπική. Παράλληλα έστειλε νέο μήνυμα κατά της διγλωσσίας στην κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από εδώ και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα φορά το καπέλο της εθνικής γραμμής».

Σημειώνεται ότι στις 13:00, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

www.ert.gr

Πηγή ert.gr