Οικονομικό Forum Δελφών -Παρέμβαση Φώφης Γεννηματά

«Το Οικονομικό Forum των Δελφών έχει καταξιωθεί πια ως θεσμός, μέσω του οποίου τοποθετούνται όλοι, όσοι έχουν επιρροή στην Οικονομία και πολύ περισσότερο τώρα που οι συζητήσεις είναι χρήσιμες και η συγκυρία πάρα πολύ κρίσιμη. Αυτός είναι και ο λόγος που  Θεώρησα υποχρέωσή μου να παραβρεθώ και να συμβάλω με την τοποθέτησή μου γύρω από τις εξελίξεις στην ελληνική Οικονομία», τονίζει η Πρόέδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.


«Ο κόσμος μας πλησιάζει και ζητάει απαντήσεις»

Προχθές στην Κρήτη ήρθαν πάνω από 1.200 άτομα σε συνεστίαση μέσα σε ατμόσφαιρα θέρμης και ελπίδας για το μέλλον. Ειλικρινά το κλίμα μου θύμισε άλλες εποχές και θυμηθήκαμε όλοι τον καλό μας εαυτό. Θέρμη, πάθος, πάρα πολλές γυναίκες και νέοι άνθρωποι αποφασισμένοι να δώσουν τον αγώνα για τη δημοκρατική παράταξη.

«Η λύση που προτείνουμε εμείς για την ελληνική Οικονομία είναι το «Σχέδιο Ελλάδα»

Πρόκειται για πρόγραμμα προοδευτικό, ολοκληρωμένο, που εξασφαλίζει και Ανάπτυξη, αλλά και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Κι αυτός ο συγκερασμός των δύο είναι η πολύ μεγάλη διαφορά μας και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ.

Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια είναι το τελευταίο μεγάλο ψέμα του κ. Τσίπρα

«Δεν χρειαζόταν να δούμε την Έκθεση της Κομισιόν, για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Απλώς η Έκθεση επιβεβαιώνει ότι θα έχουμε μια πολύ σκληρή επιτροπεία το επόμενο διάστημα και βγήκαν και οι κίτρινες κάρτες για τις μεταρρυθμίσεις, που δεν προχωρούν. Ο ελληνικός λαός ζει στο πετσί του τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν μιλάμε μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ γιατί εξακολουθεί να στηρίζεται στην Ακροδεξιά. Ας μην κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε επειδή ο κ.Τσίπρας τώρα στο τέλος της θητείας του θυμήθηκε να αλλάξει προσωπείο.

Επιπλέον δεν έχει γίνει τίποτα για τα κόκκινα δάνεια.Καταργήθηκε η μοναδική προστασία για την πρώτη κατοικία ενόψει των πλειστηριασμών. Επρόκειτο για Νόμο ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μέχρι στιγμής ακούμε ότι θα αντικατασταθεί από έναν άλλο τελείως αόριστα. Ο νόμος αυτός δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει, μάλλον θα έχει ετήσιο ορίζοντα, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας χρονοτριβεί ως τις εκλογές, ώστε να βρει προστασία για τον εαυτό του από την οργή των ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Την ίδια στιγμή που στη Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι δεν θα προχωρήσουν οι 120 δόσεις, εδώ στο εσωτερικό ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι θα εφαρμοσθούν οι 120 δόσεις με μικρή καθυστέρηση. Πότε λέει αλήθεια;

Εκρηκτικό μείγμα, οι μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες

«Στις περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και στις κοινωνικές δαπάνες το αποτέλεσμα είναι ότι δεν έχουμε πια ούτε νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία είναι κι αυτά θύματα στο βωμό των υπερ-πλεονασμάτων, όπως είναι θύματα και όλοι οι Έλληνες πολίτες, που βλέπουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα μετά από τόσα χρόνια θυσιών.

Γι΄ αυτό δεν είναι επαρκείς οι μειώσεις των φόρων, που πρεσβεύει ο κ. Μητσοτάκης. Πρέπει να προκαλέσουμε το συντομότερο δυνατό αναπτυξιακό σοκ, που θα στηριχθεί και σε ξένες μεγάλες επενδύσεις –που σημαίνει σταθερό φορολογικό σύστημα, πολιτική σταθερότητα, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στη χώρα.

Εμείς παρουσιάσαμε έναν πιλότο πάνω σε αυτό με βάση την Αρχαία Ήλιδα, τις δημόσιες εκτάσεις, που υπάρχουν εκεί και δείξαμε πώς μπορεί να γίνει το silicon valley του αθλητισμού.
Ως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε διατυπώσει πρόταση για το πώς μπορούν να προσλάβουν προσωπικό: για κάθε 100 ευρώ που θα δίνουν για νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο, να φοροαπαλλάσσονται για 150 ευρώ.

Υπάρχει τρίτος δρόμος για την ελληνική Οικονομία

«Η απογοήτευση του κόσμου είναι βούτυρο στο ψωμί της Ακροδεξιάς, που καραδοκεί στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε με την ιδεοληψία του κ.Τσίπρα κατά των επενδύσεων ούτε με την ασυδοσία της αγοράς του κ. Μητσοτάκη.

Ο πολιτικός διχασμός ξεκινά από το δήθεν δίπολο κορυφής, που έχουν στήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και θέλω να ελπίζω ότι δεν έχει φτάσει σε βάθος στην ελληνική κοινωνία.

Ακρίβυνε και καθυστέρησε η έξοδος από την κρίση ακριβώς γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επέλεξαν το δρόμος της σύγκρουσης και όχι της ενότητας.

Εμείς έχουμε μέτωπο με τη συντήρηση και το λαϊκισμό. Το μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς που επικαλείται ο κ. Τσίπρας υπάρχει στην Ευρώπη και εκφράζεται από το ΕΣΚ και μπροστάρης είναι ο Φρανς Τίμερμανς και με όλα αυτά ο κ. Τσίπρας δεν έχει απολύτως καμία σχέση. Γι΄αυτό το λόγο ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει να φορέσει προ των εκλογών προσωπείο και να παριστάνει τον Κεντροαριστερό. Και βλέπουμε ότι έχει και την ανάλογη στήριξη από τα παραθεσμικά συστήματα της Δεξιάς. Από τη Δεξιά τον βοηθούν και με αυτή την τεχνογνωσία, αλλά και με στελέχη τους.

Και δεν μπορώ να μη σχολιάσω όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης από αυτό εδώ το βήμα των Δελφών: ο κ. Μητσοτάκης 10 χρόνια τώρα δεν έχει βρει μία λέξη να πει για τις ευθύνες της Κυβέρνησης Καραμανλή 2004-9, όταν εκτοξεύθηκαν το χρέος και το έλλειμμα και βυθίστηκε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής Οικονομίας. Τότε που ενώ βυθιζόταν η χώρα, εκείνοι επέλεξαν να χτίσουν πελατειακό κράτος με απίστευτη σπατάλη και προσλήψεις.

Αρνούνται την Εξεταστική Επιτροπή γιατί τους βολεύει το αφήγημα του «κακού ΠΑΣΟΚ» που ευθύνεται για όλα τα δεινά του τόπου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας κυβερνά με καραμανλική συνιστώσα, που είναι πολύ ισχυρή στην Κυβέρνησή του. Έτσι κρύβουν τις ευθύνες τους ο ένας πίσω από τον άλλον και επιχειρούν να αφανίσουν την δημοκρατική παράταξη από τον πολιτικό χάρτη: ο ένας διεκδικώντας την αυτοδυναμία για να έρθει ως σωτήρας και ο άλλος για να μπορέσει να κρατήσει δυνάμεις και να εκφράσει δήθεν τον προοδευτικό χώρο μετά την ήττα του στις εκλογές που έρχονται.

Ο κ. Μητσοτάκης αντί να προβαίνει σε αλαζονικές εξαγγελίες για κυβερνήσεις συνεργασίας, ας κοιτάξει τα του οίκου του και να μαζέψει τα …τρία κόμματα που έχει γίνει η ΝΔ.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την προοδευτική παράταξη

Ως προς το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να προέλθει από την προοδευτική παράταξη. Έναν Πρόεδρο που θα ενώνει σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για το έθνος Δεν θα πω την πρόταση μας, όλα θα γίνουν στην ώρα τους.

Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας κατάφερε να πετύχει τρεις ζημιές με μια κίνηση: πρώτον, παραχώρησε τη μακεδονική γλώσσα, ιθαγένεια και ταυτότητα. Η δεύτερη ζημιά που έγινε ήταν η σπορά του εθνικού διχασμού. Η τρίτη μεγάλη ζημιά ήταν αυτή που κατάφερε ο κ. Τσίπρας στη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό: διαλύθηκαν κόμματα, «ενοικιάσθηκαν» βουλευτές και ζήσαμε την απόλυτη απαξίωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Το πρόβλημα στη χώρα έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας. Είναι βαρίδι για την Αριστερά βαρίδι για τη χώρα. Καιρός να φύγει.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grΠηγή ert.gr